Vitruálisgép-árcsökkentés és új típusok

Cloud PlatformBodnár Ádám

A Microsoft jelentősen csökkentette a közelmúltban bejelentett L-sorozatú VM-ek árait. Új, költséghatékony virtuálisgép-családok is érkeznek.

A közelmúltban számoltunk be az L-sorozatú, kimondottan nagy háttértár-kapacitásra optimalizált Azure virtuális gépek megjelenéséről. A Microsoft most jelentősen csökkentette ezek árát, azzal a nem titkolt indokkal, hogy igazodjon az AWS árszabásához. Ennek keretében az L-sorozatú gépek percdíját 60-69 százalékkal mérsékelte a cég, vagyis a megjelenéskori árnak már csak a harmadát kell fizetni. Az engedmény április 1-én lépett életbe, a VM-ek mindenkori díjszabásáról és elérhetőségéről itt lehet tájékozódni.

Az Azure virtuális gépei eddig nem használták ki a Xeon processzorok Hyper-threading funkcióját, amely lehetővé teszi, hogy egy fizikai processzormag párhuzamosan több utasításszálat is futtasson és ezáltal több logikai processzormagként viselkedjen. Az új, Dv3 és Ev3 típusú virtuális gépek esetén ez megváltozik, ezek a VM-ek olyan Xeon chipeken futnak majd, amelyekben engedélyezik a Hyper-Threading képességet, ezáltal jobb hardverkapacitás-kihasználtságot és jobb ár/teljesítmény mutatót lehet elérni. Ennek megfelelően az árak is alatta maradnak a Dv2 sorozatú gépeknének, a Microsoft ígérete szerint közel 30 százalékos lesz a különbség.

Ezeket a VM-eket kétfoglalatos, Xeon E5 2673 V4 processzoros szervereken futtatja a Microsoft, egy ilyen gépben 40 fizikai és 80 logikai mag található (a Hyper-Threading révén), a maximális méretű Ev3 VM-ek pedig 64 vCPU-ból és 432 gigabájt memóriából állnak majd.  Az új virtuálisgép-méretek érkezéséig érdemes a Dv2 Promo VM-ekkel próbálkozni, ezek addig maradnak a kínálatban, amíg a Dv3 és Ev3 gépek meg nem jelennek.

 

Szólj hozzá!

komment