Microsoft Azure

AzureNapjaink egyik jelentős trendje a számítási felhő (cloud computing) elterjedése. Röviden szólva ez azt jelenti, hogy különálló szerverek megvásárlása vagy bérlése helyett - ami üzemeltetési kiadásokkal jár, illetve rugalmatlan, hiszen nem tudunk alkalmazkodni a hirtelen megnövekvő vagy lecsökkenő terheléshez - közvetlenül számítási kapacitást vásárolhatunk. Azaz csak az általunk valóban elhasznált adatmennyiség, gépidő stb. után fizetünk, ami segít költségeket csökkenteni, illetve az épp aktuális terhelést mindig pontosan követhetjük. A Microsoft felhő-platformja az Azure nevet kapta.

Cikkek listája

Országos TechDays roadshow indul Novemberben indul a Microsoft TechDays országjáró roadshow! Ha érdeklődsz a rendszerüzemeltetés iránt és a szakma legjobb előadóitól akarsz tanulni, itt a helyed!
5 ok, miért válaszd a Microsoft hibrid felhő megoldását A rugalmasság és skálázhatóság lehetősége mellett további 5 okot tudunk felsorolni, miért is éri meg a Microsoft hibrid megoldását választani
E-mail értesítések az Azure Webhely Helyreállítás szolgáltatástól Védelembe bevont virtuális gépeink állapotáról most már értesítést is kérhetünk, amint bekövetkezik valami váratlan esemény.
Hatékonyabb hibaelhárítás virtuális gépeken: Azure Log Collector Tegyük egyszerűbbé a hibaelhárítást, automatizáljuk a naplófájlok összegyűjtését!
Elérhetőek az új A10/A11-es VM-ek Az A8-as és A9-es specifikációkra alapozva elérhetővé váltak a nagy számítási igényekre kialakított A10 és A11-es méretek.
Azure DocumentDB – Teljesítmény optimalizálási tippek 2. rész A Microsoft Azure széles körben használt NoSQL dokumentum-adatbázisához gyűjtöttünk össze újabb hasznos tanácsokat az optimális teljesítmény elérése érdekében.
Premium Storage: Nagy teljesítményű tároló virtuális gépeinkhez Privát előzetesként még nagyobb teljesítményű Storage fiókok váltak elérhetővé, az I/O intenzív feladatok ellátására.
Publikus előzetes: Azure Operatív Adatelemzés Tegye még hatékonyabbá a naplókezelést, felügyelje helyi és felhőalapú szervereit egyetlen közös felületen! Elérhető az operatív adatelemzés szolgáltatás előzetese!
Publikus előzetes: Azure HDInsight Linuxon Linux támogatás érkezett az Azure HDInsight szolgáltatásához, így Hadoop fürtjeinket akár már ezen a platformon is működtethetjük!
Azure Automatizációs szkriptek kezelése PowerShellel Bővült az Azure PowerShell modul kínálata az Azure Automation szolgáltatáshoz tartozó parancsokkal
Nemzetközi felhős adatkezelési szabványt adoptált a Microsoft A nagy felhőszolgáltatók közül a Microsoft alkalmazza elsőként az új ISO szabványt, mely a publikus felhőben tárolt, személyes adatok védelméről rendelkezik.
Azure 5 percben: Windows virtuális gép létrehozása Csupán néhány kattintás, és kevesebb mint 5 percnyi munkával felállíthatjuk saját Windows alapú szerverünket az Azure-ban. 8 lépéses útmutatónk következik...
Automatizált felügyelet IaaS VM-en futó SQL Szerverhez Új bővítmény érkezett, mely az Azure Portál felületéről könnyíti meg az SQL szerverek felügyeletét és karbantartását.
Tovább bővül a Microsoft Azure kínálata Az elkövetkezendő néhány hétben több szolgáltatás lép ki előzetes státuszából, helyüket újabbak veszik át. Egy bőséges lista érkezett a változásokról!
Azure DocumentDB – Teljesítmény optimalizálási tippek 1. rész A Microsoft Azure széles körben használt NoSQL dokumentum-adatbázisához gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot az optimális teljesítmény elérése érdekében.
Linuxot is támogat a Microsoft Migration Accelerator Ősz óta előzetesként elérhető a Migration Accelerator, amely fizikai és virtuális környezetek, valamint más felhőben futó feladatok Azure-re történő migrációját segíti.
Microsoft Azure – erősebb gépek, nagyobb biztonság Ősz óta előzetes státuszban már kipróbálhatók voltak az Azure legerősebb virtuális gépei. A G-sorozatú VM-eket kimondottan a nagy teljesítményigényű és I/O-intenzív alkalmazások futtatására hozta létre a Microsoft.
Azure IaaS üzemeltető szakemberek számára – Dec 1-4 Négynapos eseménysorozat indul a felhőalapú technológiákban tevékenykedők számára, hogy az alapvető tudást mihamarabb magatokévá tehessétek.
AzureConf 2014 (Okt. 21, 2014) Skálázható, felhő alapú alkalmazások Azure-ban, újdonságok a platformon: idén is vár az AzureConf
Windows XP átállás A Windows XP átállás (Windows XP EOS, azaz End Of Support) lépései, fontos biztonsági információk, kérdések és válaszok.
Microsoft Virtual Academy evolved z internet számos lehetőséget biztosít arra, hogy informatikai ismereteinket fejlesszük, azonban az egyes lehetőségek hatékonysága, minősége, tananyag...

Első lépések

Mit kell tudni a Microsoft Azure-ról?

Hogyan kezdjek a megismeréséhez?

Hogyan tudom kipróbálni?