Windows XP átállás

A Windows XP egy több, mint 12 éves operációs rendszer – egy új rendszerre való átállást nem csak a megváltozott informatikai környezet és biztonsági szempontok, hanem a modern felhasználói környezet kialakítása is indokol. A Windows XP támogatásának a megszűnése (Windows XP EOS, azaz End Of Support) minden üzemeltetőt érint, akinek a felügyelt rendszerében található olyan számítógép, amelyen Windows XP fut. Ezen az oldalon igyekszünk minden kérdésre választ adni, ami az átállással kapcsolatban felmerülhet, és lépésről lépésre végigvezetjük az üzemeltetőket az átállás folyamatán.

Az átállás lépései

1. lépés – Mit jelent az End Of Support Windows XP esetében?
2. lépés – Felkészülés és meglévő szoftverek kompatibilitásának ellenőrzése
3. lépés – Biztonsági mentések elkészítése
4. lépés – Új operációs rendszerek terítése
5. lépés – Adatok, profilok helyreállítása

 

A support időszak lejártával 2014.04.08. után potenciális veszélyekkel jár, ha valaki Windows XP operációs rendszeren marad, összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

Biztonság

A Windows XP kritikus frissítések nélkül sérülékennyé válhat a vírusok, kémszoftverek és egyéb kártékony szoftverekkel szemben amelyek ellophatják, vagy tönkretehetik cégének adatait, információit. Önmagukban a vírusirtók sem fognak kellő biztonságot biztosítani miután a Windows XP támogatása véget ér.

Megfelelés

Azon cégeknek biztonságos rendszer kell, melyek különböző külső felek által felügyelt adatbiztonsági normáknak kell megfeleljenek. A támogatás megszűnése után nem fogják ezeket a elvárásokat teljesíteni.

Szoftver fejlesztői támogatás hiánya

Számos szoftver fejlesztő cég nem fogja a termékét tovább támogatni Windows XP-n a rendszeres frissítések megszűnése után. Az új Office például már egyáltalán nem támogatott Windows XP-n és nem is fut rajta.

Hardver gyártók támogatása

A legtöbb hardver gyártó is meg fogja szüntetni eszközeinek támogatását Windows XP-n. Ennek megfelelően driverek sem fognak Windows XP-hez megjelenni és az újabb hardverek nem lesznek használhatóak.

Gyakori kérdések a Windows XP End Of Supporttal kapcsolatban

 

Mit jelent az, hogy End of Support?
Az “end of support” kifejezés magyarul azt jelenti, “támogatás megszűnése”.

Mit jelent ez a Windows XP esetében?
A Windows XP esetében ez azt jelenti, hogy 2014.04.08. után a kritikus frissítések nem lesznek elérhetőek Windows XP operációs rendszerekre.

De az XP-s gépek még működni fognak, be lehet őket kapcsolni?
Igen.

Tehát 2014.04.08. után a Windows XP-k mind sebezhetőek lesznek?
2014.04.08.-án utóljára lesznek elérhetőek kritikus frissítések Windows XP-re. Ezt követően egy hónappal, májusban viszont már a kritikus frissítések nem fognak Windows XP-re megérkezni.

A Microsoft pénzért sem fog a továbbiakban támogatást biztosítani?
A Microsofttal szerződést kötő, elsősorban nagyméretű vállalatok számára biztosítva lesz a lehetőség, hogy továbbra is támogatást kapjanak Windows XP-hez. Ennek azonban a költsége az idő múlásával exponenciálisan nőni fog és hamar eléri azt a szintet, hogy minden cég számára kedvezőbb lesz modern operációs rendszerekre.

Biztos lesznek, akik ezeket a frissítéseket, majd a neten ingyen elérhetővé teszik. Ez megoldhatja a problémát sokak számára nem?
Az interneten elérhetővé tett későbbi frissítések tartalmának minőségét nem lehet garantálni, így akár kártékony kódot is tartalmazhatnak, mely adatvesztéshez is vezethet.

A mi számítógépeink nincsenek az internetre kapcsolva. így nem érinti őket ez a probléma ugye?
A vírusok és egyéb kártékony kódok mobil eszközökön és adathordozókon (például pendrive, CD, DVD) keresztül is megfertőzhetik a számítógépeket.

Mi elsőosztályú víruskeresőket és malware szoftvereket használunk. így nem érhet minket baj ugye?
Ez így lenne, ha nem léteznének olyan támadások, amelyek már akkor megtámadják a számítógépet, amikor még a víruskeresők és a malware szoftverek még nem indultak el. Ezek a támadások még az operációs rendszer bootolása előtt akcióba lépnek (ezért bootkitnek nevezik őket) és ugyanúgy kárt tehetnek a gépekben.

A Windows XP átállás nem egy olyan változás, ami mindenki számára ugyanúgy oldható meg. Nincs két ugyanolyan hálózat vagy környezet – mindannyian ismerjük a felhasználók véget nem érő leleményességét. Hiába menti le a rendszergazda például a felhasználói profilból az összes dokumentumot, ha a user előszeretettel tartja a fontosabb fájljait a C: meghajtó gyökerében elrejtve. Éppen emiatt a tervezés és a felkészülés a legfontosabb és a leghosszadalmasabb része az átállásnak, de megéri sokat foglalkozni vele, mert ez a sikeres migrálás titka.

Azért, hogy az átálláshoz ne kelljen az eszközöket mindenhonnan összevadászni, a Microsoft az összes átálláshoz hasznos eszközt összegyüjtötte a Windows Assessment and Deployment Kit-be (angol nyelvű oldal).

Az Application Compatibility Toolkit a Windows ADK része és segítségével megvizsgálhatjuk, hogy egy alkalmazás, amely hiba nélkül futott Windows XP-n képes-e modern operációs rendszereken futni. A toolkit több mint száz módon próbálja meg az alkalmazásokat különböző emulációs módszerekkel működésre bírni és segít annak megállapításában, hogy azok képesek-e probléma nélkül működni modewrn operációsrendszereken.

 

Szólj hozzá!

komment