Windows Technical Preview – az első nagy upgrade, avagy mit rejt a 9860-as build

A Microsoft október 1-én indította útjára a Windows Insider Programot, melynek keretein belül elérhetővé tették az első publikus Windows 10 buildet, mely a 9841-es verziószámot viselte, és Technical Preview néven vonult be a köztudatba. Mindössze három hetet kellett várni az Insider program résztvevőinek, hogy máris egy újabb build nyújtotta újdonságokat tesztelhessenek. Ez pedig a 9860-as build. Nézzük meg tehát kicsit közelebbről, miket is kaptunk, és hogy frissíthetünk.

Igen, jól olvastátok, frissítésről van szó, vagyis nincs szükségünk újratelepítésre, semmilyen ISO-val sem kell bajlódnunk. Szó szerint pár kattintás az egész. A rendszer magától is letölti a frissítést egyébként, majd felajánlja a telepítést. FIGYELEM: mobilneten keresztül is elvégzi a letöltést, ezt tessék szem előtt tartani.

Akiknek nem tenné meg ezt a rendszer vagy már első nap, azonnal ki akarták próbálni, azok a következőképpen tehették meg: Lépjünk be a PC Settings-be, majd Update and recovery, Preview builds és kattintsunk a Check Now gombra.

newbuild

A letöltés mérete 2Gb és 2,74GB között van, a nyelvtől, és a processzor architektúrájától függően.

Természetesen szükség lesz egy újraindításra, melynek során az új telepítéshez hasonlóan a színes „Installing your apps” képernyővel is találkozhatunk. Miután bejelentkeztünk egy ideig még egy kicsit dolgozik a rendszer, így gyengébb gépeken előfordulhat, hogy az appok a megszokottól kicsit lassabban indulnak. Az első maximum pár óra használat után azonban ennek meg kell szűnnie és normalizálódnia kell teljesen a helyzetnek.

Az ilyen felgyorsult fejlesztésnél persze az újdonságok mellett az is benne van, hogy néhol akár funkcionálisan, akár designban visszalépéseket élünk meg. Elképzelhető, hogy ami egy korábbi buildben működött, az most nem, vagy csak valami kis kerülőmegoldással. Ezt már most is átélhetjük, de azért javarészt valamiféle megoldással már az MS is előrukkolt, vagy szépen elmondták, hogy tudjuk megoldani, hogy működjön. Az egyik ilyen, hogy design átalakítás miatt, ha a wifi ikonra kattintunk, akkor a PC settings Wifi aloldalán találjuk magunkat, nem oldalsávban jön fel a lista az elérhető Wifi hálózatokról. Természetesen ez nem így fog maradni, csak mint írtam épp átalakítás alatt van. Elképzelhető, hogy bizonyos alkalmazásokból egyeseknek hiányoznak a betűk, vagy az alvó mód és a feléledés nem tökéletes. Ezekre Windows Updaten pár nap leforgása alatt már érkezett is javítás, szóval az új build telepítése után mindenki telepítse az összes elérhető frissítést majd tegyetek meg egy újraindítást.

Másik dolog, amivel sok helyen találkoztam, az a modern Skype alkalmazás problémája. Egyszerűen megnyitás után hibaüzenetet kapunk és nem tudunk belépni. A hibát a webkamera Privacy beállításának egy bugja okozza. Amíg a Microsoft javítja a hibát, egy átmeneti megoldást tudunk eszközölni:

Zárjuk be a Skype alkalmazást, majd nyissuk meg a Pc Settings-t. Ott keressük meg aPrivacy részt, majd a Webcam opciót. A megjelenő listából keressük ki a Skype alkalmazást és csúszkát állítsuk ON állapotba. Majd máris sikerülni fog a belépés.

Most pedig nézzük, hogy milyen újdonságokat tartogat számunkra a legfrissebb verzió.

Egyik legfontosabb, legszembetűnőbb az Action Center, amely mindenképpen ismerős lehet a Windows Phone felhasználók számára. )Common Core ;)) Ide jön minden értesítés, ami a gépünkre érkezik, így biztosak lehetünk benne, hogy semmiről nem maradunk le.

notification

Előrelépés a Windows Phone-al szemben, hogy az adott alkalmazáson belül lehetőségünk van az értesítéseket egyesével is törölni kell. Természetesen az adott alkalmazás összes értesítésének törlésére is van lehetőség, valamint az összes alkalmazás értesítését is törölhetjük egy kattintással. Az érintőkijelzős készülékkel rendelkezők számára jó hír, hogy az adott értesítést ha balról jobbra húzzuk, akkor azzal is töröljük azt. Természetesen az Action center sem kinézetében, sem funkcionalitásában nem végleges még. Tudják a Microsoft-nál is, hogy lehet még mit csiszolni rajta és tökéletesíteni. Tessék tehát aktívan használni a Feedback alkalmazást, jelenteni a hibákat és küldeni a jobbnál jobb ötleteket.

 

Következő dolog a multi-monitoros kezelés. Lehetőségünk van ugyanis egy egyszerű billentyűkombinációval az éppen aktív alkalmazást a másik monitorra átdobni. Ez pedig a WIN + CTRL +<nyíl>.

Ablakok megnyitásánál és bezárásánál újabb animációkat figyelhetünk meg. Van akiknek tetszik, van akiknek kevésbé. Lehetőség van kikapcsolnunk az animációt, még ha kicsit el is van dugva.

properties

A sárgával jelölt opció elöl kell kivennünk a pipát.

A felhasználói visszajelzések alapján a virtuális asztalok közötti váltás egy nagyon kellemes animációt kapott. Mindezért arra volt szükség, hogy egyértelmű és jól látható legyen az asztalok közötti váltás.

 

A Microsoft ezen felül kis betekintést adott számunkra azzal kapcsolatban, hogy is zajlik a Windows 10 fejlesztési folyamata, mennyi mindenen átmegy, amíg akár az Insider Preview program résztvevői számára is kikerül. Elárulták, hogy úgynevezett gyűrűkre van osztva a fejlesztés (Ring Progression).

progression

A Windows Insider programot megelőzi 3 gyűrű: a Canary, az OSG és a Microsoft.

Most azonban az új builddel egyidőben egy újabb gyűrűt is létrehoznak az Insider programban résztvevők számára. Lehetőségünk van ugyanis beállítani, hogy milyen gyakran szeretnénk új buildeket kapni.

pbuilds

Slow (lassú) illetve Fast (gyors) opciók állnak rendelkezésünkre. Alapértelmezésben mindenki a Slow gyűrűben van, vagyis mintha semmi nem változna. Viszont lehetőségünk van a Fast opció kiválasztására is, így eggyel bentebbi gyűrűbe kerülhetünk. Hamarabb kapunk új buildeket, több buildet kapunk, hamarabb kipróbálhatjuk az új funkciókat is, ez azonban olyan kockázatokkal is járhat, hogy több hiba kerülhet az adott buildbe, nagyobb instabilitás lehet. Az új rendszer tehát így néz ki:

pring

Mindenki csak saját felelősségre válassza a Fast opciót, talán mondhatom, hogy a jelenleginél is még tapasztaltabb, még hozzáértőbbnek kell lenni.

Izgatottan várom, a következő buildet, reméljük a Fast opció kiválasztásával sokkal többet nem kell várni, mint a jelenlegire.

Öröm látni, hogy a Microsoft újra ennyire nyit a felhasználók felé, és ennyire bevonja őket is a fejlesztésbe Egészen pontosan a hozzáértőknek, valamint vállalkozó szelleműeknek lehetőséget biztosít, hogy betekintést nyerjenek a fejlesztés menetébe.

Szólj hozzá!

komment