Windows Technical Preview – a 9879-es build újdonságai

Sziasztok! Régen írtam Nektek különböző okokból kifolyólag, most azonban igyekszem ezt pótolni, ugyanis a közelmúltban újabb fontos esemény történt, amely immáron minden Windows Insider program résztvevőt érint. Ez pedig nem más, mint hogy újabb buildnek örülhetünk, amely a 9879-es verziószámot viseli. Nézzük meg, hogy milyen újdonságokkal találkozhatunk benne.

Mivel egy új buildről van szó, így szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy előfordulhat olyan, hogy egy korábbi buildben működött valami, most pedig nem fog menni. Továbbra is egy technical preview-ról beszélünk, ezt semmi esetre sem szabad elfelejtenünk.

Nézzük át elsőre az ismert hibákat:

–          Néhány rendszer esetében driver duplikációs problémák adódhatnak, ezáltal jelentősen megnövelve a Windows méretét, s ha kisebb tárhellyel rendelkezünk, ez megakadályoztathatja a telepítést

–          Skype hívások megszakadnak és a Music appban hallgatott zene megáll, ha az alkalmazásokat lekicsinyítjük a tálcára.

–          Számos ismert hibáról tudnak, melyek a Lync képernyőmegosztása során jön elő

Több esetben üres fekete képernyőt és kék halált is tapasztalhattok az elején még a tesztelők, ezeket azonban nagyon rövid időn belül már Windows Update-n javították.

Most pedig nézzük meg, hogy milyen újdonságokat fedezhetünk fel a legújabb buildben.

Nézzük meg, miket építettek bele ebbe a buildbe elsősorban a felhasználók kérésére.

Számos visszajelzés érkezett, miszerint a Start gomb mellett található kereső ikon és „Task view” ikon is eltüntethető. Ehhez nem kell mást tennünk, mint jobb gombbal a tálcára kattintani, majd a pipát kivenni a megfelelő opció elől.

taskbar button

Az előző buildben bemutatott új ablakanimációk is a visszajelzések alapján túlságosan drasztikusak voltak, így jelentősen finomítottak rajta.

Most amíg a Charms bar egérre nem jön elő, a modern appokban a három pont megtalálása szintén nem volt elég egyértelmű, így most az úgynevezett „hamburger” ikont vezették be, melyet akár az Xbox One Controlleréről vagy más modern alkalmazásokról esetleg mobil weboldalakról ismerhetünk. Egyrészt ez jó dolog, ugyanakkor kicsit zavart kelthet az egyszerű felhasználó számára azon alkalmazások esetében, ahol már most is ezt használják.

 settings

Viszont ne felejtsük el, hogy ez még mindig csak egy nagyon korai build, szóval ezen is még változtathatnak.

Számos kisebb motorháztető alatti javítást és optimalizálást is végeztek, köszönhetően a Windows 10-ben alkalmazott telemetriának, illetve annak, hogy a rengeteg Insider Programban résztvevők aktívan használja a Windows 10-t.

Most pedig nézzük meg a többi újdonságot.

Néhány héttel ezelőtt Joe Belfiore már bemutatta a Windows 10 által támogatott új gesztusokat a touchpadon, melyet most azon felhasználók is kipróbálhatnak, akik precíziós touchpaddel rendelkeznek. Nézzük is meg, hogy milyen új, többujjas gesztusokat használhatunk:

–          3 ujjal felfelé -> Asztal mutatása

–          3 ujjal lefelé -> Task View előcsalogatása

–          3 ujj jobbra vagy balra húzása -> ugrás az előző alkalmazásra

–          3 ujj jobbra vagy balra húzása úgy, hogy nem emeljük fel az ujjainkat -> Előjön az ablakváltó, (ugyanaz mint Alt-Tab esetében), s a jobbra illetve balra hozással tudjuk kiválasztani a kívánt alkalmazást majd ha felemeljük az ujjunkat arra ugrik

–          3 ujjal koppint -> Keresés (start menüt csalja elő, s máris kezdhetünk gépelni)

Mivel Surface Pro3 tulaj vagyok, így a build felrakása óta használom, s azt kell mondjam, annyira megszoktam, hogy „fáj” szinte nem Windows 10-es gép elé ülni. :)

Le fogom lőni most a poént: számomra ez a legkedvesebb feature ebben a buildben.

OneDrive újdonságok:

A OneDrive használat is teljesen megújult, újraírták egészen az alapoktól. Teljesen más használatot eredményezve ezáltal, mint amit korábban a Windows 8.1-ben megszokhattuk.

Mostantól ugyanis csak azokat a mappákat és fájlokat láthatjuk az intézőben, amelyeket ténylegesen letöltünk a OneDrive fiókunkból.

 onedrive

Egyfajta szelektív szinkronizáció ez tehát. Őszinte leszek veletek: én ezt visszalépésnek érzem, s ahogy a feedbackeket olvasom mások is, remélem tehát, hogy a lehető leghamarabb változtatnak ezen, s nem ez lesz a végső megoldás, hanem valami sokkal közelebbi a jelenlegi Windows 8.1-hez. (sőt akár maradhatna is az)

Másik hátránya a dolognak, hogy ebben a buildben, a modern OneDrive app sajnálatos módon nem használható.

 onedrive2

Internet Explorer

Az Internet Explorer böngésző is számos hibajavítást, optimalizálást kapott. Még nem léptünk ugyan főverziót, de komoly javításokon dolgozik a csapat a háttérben, akik munkáját nagyban tudjuk azzal segíteni, hogy aktívan használjuk a böngészőt, küldjük a visszajelzéseket a jobb felül megjelent mosolygós ikonnal.

 iefeedback

 Natív MKV támogatás

Igen jól olvassátok. Innentől fogva a Windows mindenféle külső kodek telepítése nélkül támogatja az MKV fájlok lejátszását. Az Xbox One tulajok egy közelmúltban történt frissítés óta már élvezhetik ezt a funkciót. Örömteli tehát, hogy egy új Windows esetében eggyel kevesebb 3rd party dolgot kell feltelepítenünk tehát. :)

További UI finomhangolások

A szemfülesebbek persze további apró változtatásokat is észrevehetnek a felületen.

A kedvenc mappákat lehetőségünk van kitűzni a Home felületre a Windows Explorerben.

 mappa

A modern alkalmazások párbeszédablakai most már megfelelően jelennek meg.

 párbeszédablak

Laptopok esetében a töltöttséget jelző ikon függőleges helyett immár vízszintesen jelenik meg. A notification ikon pedig jobb szélre került.

 notification

A Windows Insider program javításai

A Windows Insider programban résztvevők számára remélhetőleg már ismerős a Feedback alkalmazás, amely számos finomhangolást kapott. Új alkalmazásként megkaptuk az –insider HUB-ot, amely alapértelmezésben nincs kitűzve a kezdőképernyőre, de mindenkinek erősen ajánlom. ;)

 app

Első körben az adott build a Fast ring tagjai számára vált elérhetővé, majd több Windows Updaten keresztül érkező hibajavítást követően a Slow ring számára is elérhetővé vált.

A slow ringben való elérhetőséget követően a legfrissebb build ISO képfájlait is letölthetővé tette a Microsoft, kifejezetten a felhasználók kérésére, melyet a Windows Insider Program weboldalról lehet letölteni.

Az idén már nem érkezik új build, tehát a 9879-es az idei utolsó. Jövőre viszont számos további újdonság vár ránk, valamint érkezik az év elején valamikor a Consumer Preview (felhasználói előzetes) is. Mindenképpen érdemes lesz tehát velem maradni, ha semmiről nem szeretnétek lemaradni. ;)

Szólj hozzá!

komment