Windows 10 Technology Preview – Egy régi-új ismerős, a Start menü

Kedves Olvasók!

Köszöntelek titeket a Windows 10 Technology Preview cikksorozat második részében. A mai nap – mint az a címből is kiderült – egy régi-új ismerőst fogunk kicsit közelebbről megismerni, kicsit részletesebben is kivesézni.  Lássuk is tehát, hogy az első előzetes verzióban mit kapunk.

A Windows 8/8.1 egyik legtöbbet hiányolt, legtöbbet kritizált pontja volt sok felhasználó visszajelzése alapján, hogy a start menü helyét a teljes képernyős Start Screen vette át. Arra természetesen nem térnék ki ebben a cikkben, hogy ez mennyire volt jó, vagy rossz, kinek milyen előnnyel esetleg hátránnyal járt, most inkább koncentráljunk arra, amink jelenleg van.

A Microsoft már a Windows 8.1-es frissítéssel is kedveskedett kicsit a felhasználóknak, hiszen visszakerült a start gomb, azonban a gomb megnyomására még továbbra is a teljesképernyős Start Screen jött elő.

Most azonban a Start gombra kattintva egy megújult, de mégis sokak számára ismerős start menüt kapunk. Legalábbis a jelenlegi buildben alapértelmezésként, de erre majd még a későbbiekben visszatérünk.

A start menü alapvetően két részből tevődik össze. A bal oldali sávban egy úgynevezett All apps nézet van, mely a modern alkalmazásokon túl a „hagyományos” alkalmazásokat is tartalmazza, csakúgy mint a Windows 7 esetében. Jobb oldalt pedig a modern alkalmazások élő csempéi találhatóak, melyeket könnyedén rendezgethetünk, átméretezhetünk, sőt akár újabbakat is kitűzhetünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mindössze kikeresni az All apps nézetben az adott alkalmazást, majd jobb klikk után kiválasztani a Pin to Start opciót, s máris a számunkra legkedvesebb helyre pakolhatjuk.

nagystart

Azoknak sincs azonban miért aggódniuk, akik nem szeretnének látni modern alkalmazásokat a Start gombra kattintva. Mindet lehetőségünk van ugyanis eltávolítani. Ehhez nem kell mást tenni, mint a csempékre jobb gombbal kattintani majd, az „Unpin from Start” opciót választani.

Az All Apps nézetet választva egy hosszú, függőlegesen görgethető listát kapunk, mint azt már korábban is említettem a modern alkalmazásokkal és hagyományos asztali programjainkkal.

A csempéket lehetőségünk van természetesen átméretezni, kikapcsolni az élő csempe funkciót is akár. Az érintőkijelzővel rendelkező tulajok egy apró érdekességre figyelhettek fel. Ha a jobb egérgombbal kattintunk egy csempére, akkor ugyanazokat az opciókat tartalmazó helyi menü jelenik meg mint amikor az ujjunkat rajta tartjuk hosszan egy csempén. A szemfülesek azonban észrevehetik, hogy némi különbség mégis van a két helyi menü között. Ez pedig nem más, mint az, hogy érzékeli a felület ha érintőkijelzőn keresztül hívtuk meg a menüt, s ilyenkor a különböző opciók között nagyobb a hely, vagyis egy érintésre optimalizált menüt kapunk. Apróság, de mégis figyelmesség, részemről pirospontot érdemel mindenképp. :)

Miután a csempéket beállítottuk/eltávolítottuk, haladjunk is tovább a Start menü testreszabásával. Itt ugyanis még nem ért véget a történet, hiszen lehetőségünk van a magasságán is állítani. Mindenki maga döntheti el, hogy magasabb és ezáltal egyúttal keskenyebb, vagy alacsonyabb, de éppen ebből kifolyólag szélesebb Start menüt szeretne kapni, ha a start gombra kattint.

Ehhez nem kell mást tenni, csak az egérrel a Start menü tetejét megfogni, és lefelé vagy felfelé húzni, amíg a kívánt magasságot/szélességet el nem éri. Természetesen minél több modern alkalmazást pakolunk a jobb oldali részbe, úgy azok annál több helyet fognak elfoglalni. Jó hír, hogy a hagyományos alkalmazások kitűzésére is lehetőségünk van. A módszer itt is ugyanaz. Jobb klikk az alkalmazáson a Start menüben, majd „Pin to Start” opció kiválasztása, és máris megjelenik az adott program a jobb oldalt.

magasstart

Lehet akár ilyen magas…….

 

kisstart

…vagy épp ilyen alacsony is….

 

A Start menü bal felső részében megtalálható még profilképünk a nevünkkel, illetve egy kikapcsoló gomb. Erre is többen panaszkodtak a Windows 8/8.1-ben, hogy ez nem volt elég egyértelmű helyen. Hát most már azt hiszem mindenki számára könnyen észrevehető.

A profilnévre kattintva lehetőségünk van megváltoztatni a profilunkhoz tartozó képet, zárolhatjuk a munkaállomást vagy ki is jelentkezhetünk a gépből.

acc

 

A kikapcsoló gombra kattintva pedig értelemszerűen az alvás, leállítás és újraindítás opciók közül tudunk válogatni.

kikapcs

A Start menüt többféleképpen is lehetőségünk van előcsalogatni. Nyilván bal alsó sarokban a Start gombra kattintva, a Charms bart előcsalogatva is megtehetjük, vagy akár a billentyűzeten a „Windows” gombot lenyomva.

Ha sikerült bármelyik módszerrel előcsalogatnunk a Start menüt, akkor elkezdhetünk gépelni, s egyből mindenhol fog nekünk keresni. Feldob már telepített alkalmazásokat, felkínál telepítésre alkalmazásokat az áruházból, illetve netes keresést is indíthatunk.

keresés

Akik pedig hozzám hasonlóan megkedvelték a teljes képernyős Start Screen-t, azoknak jó hír, hogy a Microsoft ránk is gondolt. Egy aprócska, egyszerű beállítás segítségével a Start menütől megszabadulhatunk, s teljes képernyőn élvezhetjük újra a csempéket. Ehhez nem kell mást tenni, mint a tálcára jobb egérgombbal klikkelünk, majd Properties menüpontot választjuk. Itt elnavigálunk a Start menu fülre, s a Use Start menu instead of Start Screen opció elől kivesszük a pipát.

startscreensettings

Ezt követően a rendszer meg fogja kérni, hogy jelentkezzünk ki, majd újra be, ugyanis a jelenlegi verzióban csak egy ki és bejelentkezést követően lépnek életbe a beállítások.

Ez természetesen majd a végleges verzióban változni fog, hiszen a San Francisco-i bejelentésen is láthattuk már az úgynevezett „Continuum” funkció bejelentését, ami a Start menü és a Start Screen között biztosít folyamatos átmenetet a hibrid eszközök használói számára. Ez nagyon izgalmasan hangzik és őszintén mondom nektek, hogy Surface Pro 3 tulajként az egyik legjobban várt újdonság részemről, amit már bejelentettek.

A megújult és visszatérő Start menü jól mutatja, hogy mennyire hallgat a Microsoft a felhasználók visszajelzéseire. Természetesen fontos leszögezni, hogy a visszajelzések alapján még rengeteget változhat a Start menü is, mind kinézetében, mind funkcionalitásában. Érdemes a Feedback appot is nézegetni, mások ötleteit és visszajelzéseit is olvasgatni, s természetesen ha bármi eszetekbe jut azt ne tartsátok magatokban.

Szólj hozzá!

komment