Windows 10 Technology Preview – Áttekintés

Kedves Olvasók!

Köszöntelek titeket a Windows 10 Technológia előzetes cikksorozatának első, bevezető fejezetében.

 

A mai cikkben általános körképet kaphattok a legelső publikus Windows 10 buildről.

A Microsoft következő operációs rendszerének 32 illetve 64 bites változata is mindenki számára publikusan elérhető, aki regisztrált a Windows Insider Program-ba. Többféleképpen is lehetőségünk van telepíteni. Megtehetjük egy virtuális gépbe, VHD boot-os megoldást is használhatunk, másik operációs rendszer mellé dual-boot-os megoldással vagy akár a jelenlegi Windows 7 vagy Windows 8.1-es operációs rendszerünkre is rátelepíthetjük, felülírva azt illetve annak recovery partícióját. A telepítés roppant gyors, s természetesen a felhőbe történt mentésünket lehetőségünk van kiválasztani, s az alapján visszállítani a rendszert.

Tekintsük tehát át a fontosabb újdonságokat.

Start menü

Kezdjük a legszembetűnőbb újdonsággal, ami természetesen nem más mint a Start menü.

Igen, a Start menü ismét visszatér a Windows-ba, igaz megújult formában és számos újítással, testreszabhatósággal. Egyrészt megkapjuk a régi listás nézetet is a bal oldalán, a jobb oldalán pedig modern alkalmazások csempéjét tűzhetjük ki. Lehetőségünk van mind függőleges, mind pedig vízszintes irányba átméretezni magát a menüt. A profilunk képe illetve a kikapcsológomb a bal hasáb tetejére került. Természetesen számos funkciót megörökölt a Start Screen-ről (kezdőképernyőről) is. Ezekről részletesebben egy külön cikk keretein belül olvashattok majd.

kezdo

Természetesen azok se rémüljenek meg, akik már megszokták, sőt meg is szerették a Modern Kezdőképernyőt, ugyanis mindössze egy egyszerű beállítás segítségével életre tudjuk kelteni, s a közelmúltban megszokott teljes képernyős Start Screen fogad bennünket.

 

Modern alkalmazások és ablakok

Következő szembetűnő változás, hogy a modern alkalmazások immáron ablakban is képesek futni. Vagyis nem fogják elfoglalni a teljes képernyőképet, és természetesen az általuk megjelenített tartalom a kijelző méretétől illetve felbontásától függően dinamikusan fog változni. A modern alkalmazások funkcionalitása természetesen ettől függetlenül nem csökkent, sőt várhatóan a jövőben még tovább fog bővülni.

asztal

Az ablakban futó alkalmazásokkal kapcsolatban rögtön felvetődik a kérdés, hogy nah de hova tűnt a charm bar? Vagy miért nem lehet a jobb felső sarokba mozgatva az egeret előhozni? Mindezt annak ellenére, hogy a megfelelő beállítás aktiválva van. A charm bar nem tűnt el, csak épp jelentős átalakításon esik át. Az alkalmazások esetében a megszokott funkciók a bal felső sarokban található három pontra kattintva hozhatóak elő. Részletesebben egy külön cikkben fogunk ezzel is foglalkozni.

 

Multitasking

Nos, véleményem szerint ez az, amiben a Windows mindig is kiemelkedőt tudott alkotni, többek között ezért is lehet az, hogy ha produktivitásról van szó, akkor a Windows kerül előtérbe.

Most erre is rátettek a Microsoft mérnökei még egy lapáttal.  Bevezették a Task View nézetet, illetve kapunk virtuális asztalokat is. A win-tab bilentyűkombinációra pedig egy úgynevezett exposé nézetet kapunk. A virtuális desktopok kezelése, és a közöttük történő váltás, az appok rendezése meglehetősen jól sikerült így elsőre is véleményem szerint.

A Microsoft munkatársai még nagyobb hangsúlyt fektettek a billentyűzettel és egérrel való használatra, így a virtuális asztalok közti váltás és az appok mozgatása is nagyon kényelmes egérrel és billentyűzettel is. Hasznos billentyűkombinációkról és a multitasking további újdonságairól külön cikkben fogtok tudni olvasni részletesebben.

multitask

Multitaskinghoz tartozik a több ablak elrendezése is. Ez is megújult, intelligensebb lett, mindenképpen hasznos újdonság. Alig várom már, hogy részletesebben is bemutathassam Nektek.

Számos apróbb észrevehető változás is történt. Ilyen például az új ikonok megléte, ami egyértelműen a modern dizájnelveket követi, vagy az ablakok keretnélkülisége vagy akár az új, régóta hiányolt funkciókkal felvértezett parancssor, hogy tényleg csak párat említsek meg.

A vizuális újdonságokon kívül természetesen rengeteg úgynevezett motorháztető alatti frissítés is történt, illetve történik most is egészen a végleges verzió elkészültéig no és persze még utána is. ;)

 

A technológiai előzetes nyilvánvalóan sem funkcionálisan, sem kinézetében nem végleges még, azonban számomra egyértelműen kezd körvonalazódni az irány, ahova a Microsoft is tart, s véleményem szerint ez igen jó.

Tartsatok velem tehát az elkövetkezendő hetekben is, hogy közelebbről is lehetőségetek legyen megismerni az új rendszer előzetesének minden apró kis részletét.

Pótor Zsolt

Fontos: A Windows 10 Technology Preview-t mindenki csak saját felelősségére használja, éles, produktív rendszernek természetesen nem javasoljuk.

Szólj hozzá!

komment