Windows 10 Technical Preview – Virtuális Asztalok és Multitasking

Üdvözlök mindenkit a Windows 10 Technical Preview cikksorozat harmadik állomásán. A mai nap egy érdekes, és a Windows életében új funkciót fogok bemutatni nektek. Valamint egy már „régi” funkció újdonságairól is beszélni fogok.

A Windows 10 a Microsoft operációs rendszereinek történetében először megkapta a virtuális asztalok támogatását.  Ezt már a legelső publikus előzetesben is kipróbálhatjuk. Más operációs rendszerekből talán ismerős lehet a felhasználóknak, hogy lehetőségük van több asztal egyidejű használatára is egy monitoron. Mindeddig azonban Windows-on ezt nem tehettük meg.

Mire is jó, ha egy monitoron több asztalt használunk? Lehetőségünk van arra, hogy a különböző típusú dolgainkat különböző virtuális asztalokon helyezzük el, nyissuk meg. Céges dolgok egyiken, privát dolgok másikon, míg a harmadikon valami szórakozással kapcsolatos is lehet akár.

Többféleképpen is elő tudjuk csalogatni a virtuális asztalok vezérlőjét.

    • Érintőképernyős eszközön balról húzzuk be kicsit az ujjunkat.
    • A Start gombtól kettővel jobbra található Task view ikonra kattintsunk rá
    • A Windows+Tab billentyűkombinációval (nem tévesztendő össze az Alt-Tab kombinációval)

Bármelyik módszert is alkalmazzuk, a következő képhez valami nagyon hasonlót kell hogy kapjunk.

virtualdesktop

Ez az úgynevezett Task View nézet, s itt egyértelműen látszik, hogy alul tudunk új virtuális desktopot létrehozni, egész egyszerűen az „Add a desktop” menüre kattintva.

Az új desktopon pedig a tálcán láthatjuk a többi desktopon a nyitott alkalmazásokat, melyeket a rendszer egy kis aláhúzással jelez számunkra.

tálca

Ha ezek bármelyikére kattintunk, akkor a rendszer automatikusan arra az asztalra dob vissza minket, amelyiken az adott alkalmazást eredetileg megnyitottuk.

Lehetőségünk van arra is, hogy az alkalmazásokat az egyik asztalról a másik asztalra rakjuk. Jelenleg még sajnos ugyan nem fogd és vidd (Drag & Drop) módszerrel, de elérhető legalább. Ehhez nincs más dolgunk, mint a korábban ismertetett módszerek egyikével csalogassuk elő a Task view nézetet, kattintsunk az átmozgatni kívánt alkalmazásra jobb egérgombbal, majd a Move to és Desktop2 opciót válasszuk (értelemszerűen több megnyitott virtuális asztal esetén annak a számát válasszuk ki, amelyikre át szeretnénk rakni az adott alkalmazást)

virtualdesktopapps

Könnyen elképzelhető, hogy a fogd és vidd módszer egy későbbi buildbe be fog kerülni, ha Ti is szeretnétek ezt, akkor ne legyetek restek használni a Feedback alkalmazást, jó eséllyel elegendő csak +1-et nyomni egy már meglévő visszajelzésre.

Amennyiben ismét előhívjuk a Task View nézetet, s az egeret a megnyitott virtuális asztalok felé visszük, akkor láthatjuk, hogy az adott asztalon milyen alkalmazások vannak nyitva. Amelyik asztal felé az egérmutatóval állunk, annak jobb felső sarkában megjelenik egy kis „X” is, melyre kattintva értelemszerűen az adott asztal bezárására van lehetőségünk.

 

Első asztal….

dekstop1

…második asztal

desktop2

Amennyiben olyan virtuális desktopot zárunk be, amelyen volt még nyitott alkalmazás, vagy véletlen dolgoztunk vele, azon sem kell megijedni, ugyanis ebben az esetben a legutolsó aktív desktopra helyezi át a rendszer a megnyitott alkalmazásokat.

Amennyiben egyszerre szeretnénk látni az összes asztal, összes megnyitott alkalmazását, akkor a régről ismert Alt-Tab billentyűkombinációt hívhatjuk segítségül. Ez esetben nem látjuk alul a virtuális asztalokat, valamint a Windows-Tab billentyűkombinációval szemben az Alt-Tabot nem elég csak egyszer lenyomni, hanem lenyomva is kell tartani az Alt billentyűt, hogy az adott nézet ne tűnjön el.

A Task View nézetben lehetőségünk van bezárni akármelyik megnyitott alkalmazást, anélkül, hogy aktiválnánk az adott desktopot. Mindössze csak az adott alkalmazás felé kell állnunk egérrel, és a megjelenő kis „X”-re kattintani a jobb felső sarokban. Mivel érintőkijelzős eszközön hasznon a Windows 10-et és WP telefonom is van egy jóideje, így Task View nézetben reflexből fentről akartam lehúzni az adott alkalmazást, ami a jelenlegi buildben ugyan még nem működik, de a Feedback appban már jelezték mások is és rengetegen +1-ezték ezt a funkciót. Véleményem szerint én szinte egészen biztos vagyok benne, hogy a végleges verzióba ez majd bele fog kerülni, vagy akár a jövő év elején várható Consumer Preview-ba is.

apps

Nyilván ez a build Enterprise-oknak szánt, így talán érthető is, hogy az érintéses gesztussal történő bezárás funkció miért nem található meg még ebben a verzióban.

Hogy mennyire az egérrel és billentyűvel történő használatra van kihegyezve ez a build azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikkben taglalt funkciók szinte kivétel nélkül elérhetőek gyorsbillentyűkkel is. Nézzük is át, hogy melyek ezek:

  • Task view: Windows + TabNe feledjétek, hogy a billentyűkombináció után elengedhetitek a klaviatúrát, az adott nézet így is ott marad a kijelzőtökön
  • Új virtuális asztal létrehozása: Windows gomb + Ctrl + D
  • Aktuális virtuális asztal bezárása: Windows gomb + Ctrl + F4 – Az adott asztalon lévő aktív alkalmazások az utolsó nyitott asztalra kerülnek át automatikusan.
  • Virtuális asztalok közötti váltás : Windows gomb + Ctrl + Balra vagy Jobbra nyíl

Ti fogjátok használni a Virtuális desktopokat? Vagy maradtok a hagyományos módszernél esetleg a többmonitoros megoldásnál?

Köszönöm a figyelmet, egy hét múlva újra találkozunk!

Pótor Zsolt

Szólj hozzá!

komment