System Center 2016 Technical Preview 2

Cloud PlatformGál Tamás

Ma – a korábban az Ignite keynote-on elhangzottak szerint – letölthetővé vált a System Center család következő generációjának második technikai előzetese. A termék még mindig nagyon korai, de azért nézzük meg a hivatalos közlemény néhány részletét, plusz feltettem az új VMM-et a tesztkörnyezetembe, így tudok néhány képet is mutatni.

Szoftver alapú adatközpont felügyelet

A „Software-Defined” szókapcsolat kicsit elkopott az utóbbi időben (általánosan az iparágban), de aki nem csak a marketingre figyel, hanem valóban felépített és használt a hétköznapokban már például hálózat-, vagy tárolóvirtualizációt, az tudja, hogy ezek bizony nagyon komoly segítséget adnak az üzemeltetésben, egyúttal szenzációs technikai megoldások, amelyek meghálálják a megtanulásukba befektetett energiát. Az új System Center e témában a fürtök verziófrissítésében (ugye most már lehetnek kevert módú, eltérő verziójú OS-ekkel működő hibatűrő fürtjeink is!), valamint a hálózatvirtualizációban illetve a megint csak különleges Scale-Out File Server (SOFS) felügyeletben már biztosan előrelépést jelent majd.

scvmmtp2_01

A kedvenc jött először…

scvmmtp2_02

…majd az is kiderült, hogy az új szerver kell hozzá.

Linux felügyelet

„Microsoft loves Linux”, és a System Center pedig egyértelműen és már jó ideje (és a Unix-ot is). A System Center 2016 TP2 tartalmazza a Desired State Configuration (DSC) és a natív SSH-támogatást, valamint egy bővített LAMP stack monitorozó részt is.

Felhőszolgáltatások támogatása

Jól látszik, hogy a hibrid működés az, ami ma az igazán vonzó például a nagyvállalatok számára. És ha ragaszkodunk a helyi rendszerekben jól működő és megszokott felügyeleti megoldásokhoz (pl. VMM, OM), akkor ezeknek kell fejlődniük. Így is van, a TP2 az ígéretek alapján ugyanúgy támogatja majd az Azure és Office 365 infrastruktúránkat, mint egy helyi szerver megoldást.

Kapcsolat a Microsoft Operations Management Suite felé

Az OMS szintén „friss hús”, de egy nagyon ígéretes dolog, amely számtalan helyi (Windows, Linux) és publikus (Azure, AWS), vagy privát felhő (Hyper-V, VMware, OpenStack) szolgáltatást és forrást fog össze egy hatalmas „ernyő” alá, monitoroz és aktívan jelent is (pl. Azure Backup, ASR, Azure Automation és az Operation Insights is befűzhető alá). Mindezt egyszerűen és gyorsan bekonfigurálható és bárhonnan elérhető módon teszi majd. Természetesen az új System Center kiadás (is) maximálisan támogatja majd, mintegy földi bástyaként, a tökéletes hibrid működést prezentálva.

OMS01

Én már befűztem…

OMS02

…de még az elején vagyok a konfigurálásnak, mert a SCOM-hoz, az OpInsights-hoz vagy az Azure Storage-hoz egyelőre még nem kapcsolható az OMS.

Egyszóval, messze vagyunk még az RTM-től, de már látszik valami fény az alagút végén, tesztelgessünk (persze ne éles rendszeren), mert izgalmas. Egyelőre részletes leíró cikkek nincsenek, ahogy a readme és az egyéb pl. a követelménylinkek sem élnek még 100%-osan, de ez változni fog hamarosan. És akkor a linkek, először a termékoldal a letölthető telepítőkhöz, majd a VHD-k.

https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-system-center-technical-preview

System Center Technical Preview 2 Service Manager – Evaluation (VHD)

System Center Technical Preview 2 Operations Manager – Evaluation (VHD)

System Center Technical Preview 2 Orchestrator – Evaluation (VHD)

System Center Technical Preview 2 Data Protection Manager – Evaluation (VHD)

System Center Technical Preview 2 Virtual Machine Manager – Evaluation (VHD)

Szólj hozzá!

komment