SharePoint Wiki Page

Kozák János szakmai blogjaKozák János

Egy előző blog postomban foglalkoztam azzal a témával, hogy milyen weboldalak készítésére van lehetőségem a SharePointban (Itt olvashatsz róla bővebben) és akkor abban maradtunk, hogy háromfélét tudok felvenni direktben a site pages, page libary alatt.
Megjegyzés: Azt leszámítva hogy amikor létrehozok egy tetszőleges SharePoint egyéni listát, akkor is képződnek weboldalak a háttérben, az új adat felvételéhez (NewForm.aspx), az egyes elemek módosításához (EditForm.aspx), vagy az egyes elemek megjelenítéséhez (DispForm.aspx), illetve az összes tétel megjelenítéséhez (AllItems.aspx).

Próbáljuk most ki a “SharePoint Wiki Pages” lehetőséget.

Wiki page elkészítése:

  1. A megfelelő SharePoint Siteon, navigáljunk a “Site Content” részhez
  2. Válasszuk a “Site Pages” Lehetőséget
  3. Kattintsunk a “New”, majd a “Wiki Page” lehetőségre
  4. Adjunk a wiki page-nek egy nevet, majd hozzuk létre

Wiki Page használata, szerkesztése:

Amint létrehoztuk az oldalt, rögtön a Wiki oldal szerkesztéséhez jutunk, ami egy nagyon egyszerű (Word-ből már ismerős), vizuális szerkesztő felületet kapunk, ami legenerálja helyettünk a html kódokat.

szerkeszto

Természetesen az “Insert” ribbon item alatt lehetőségünk van, különböző táblázatokat, képeket, videókat, webpartokat, hiperhivatkozások elhelyezésére is.

 

insert

 

Abban az esetben, ha valaki ért a html “kódolásához” is, erre is lehetőséget ad a felület, a “Edit Source” eszköztári elemet választva megtekinthetjük, valamint tetszés szerint módosíthatjuk a html tag-eket.
htmlkod

 

Lehetőségünk van gyorsszerkesztő funkciók használatára is, ha alkalmazunk pár különleges karaktert, Pl a “[[” (szögletes zárójelet) leütve, kapunk egy tallózó felületet, ahol a rendszer kilistázza a további lapokat, valamint külön részen a webhelyen található listákat, ezáltal is egyszerűsítve a hiperhivatkozások elhelyezését az egyes oldalakon.

hivatkozasok

Egy másik, általam nagyon kedvelt lehetőség ha a “[[hivatkozott oldal|Hivatkozás szövege]]” lehetőséget használom, mivel ekkor arra utasítom a wiki oldalt, hogy helyezzen el egy hiperhivatkozást, az adott oldalra az adott szöveggel.

Pl. Ha a Home.aspx oldalra szeretnék hivatkozni, úgy hogy az “Ugrás a Home Sitera” kattintva szertném ezt megtenni akkor a következő gyors hivatkozással tehetjük meg [[Home|Ugrás a home oldalra]].

Az eredmény ez lesz:

home1

Abban az esetben, ha az adott file nem létezik (Pl. ha a Home2 oldalra szeretnék hivatkozni), akkor egy kék szaggatott vonallal fog megjelenni a hiperhivatkozás:

hime2

Ha a linkre kattintunk, akkor lehetőségünk van eldönteni, hogy a SharePoint létrehozza e számunkra és összekösse a mostani oldalal az új lapot.

 

home3

 

Kategória:Office 365

Szólj hozzá!

komment