Power BI Data Gateway

Kozák János szakmai blogjaKozák János

Egy nagyszerű eszköz található a Power BI szolgáltatásban, ha helyben (valamilyen általunk üzemeltetett serveren) telepített adatbázis serveren lévő adatokat (többségében adatbázisokat) szeretnénk elérhetővé tenni a felhőben.

Az első lépés, hogy bejelentkezünk a powerbi.com weboldalra és letöltjük a “Power BI Gateway” telepítőjét.

 

A kiválasztott fizikai vagy virtuális gépre telepítsük fel.
Amit el kell döntenünk, hogy az “On- Premises data gateway (recommended)” vagy az “On premises data gateway (personal mode)” opciót szeretnénk-e választani.

Válasszuk az első lehetőséget, mivel sokkal több opciót kínál és a Powerapps, valamint a flow is fogja tudni használni a létrehozott adatkapcsolatokhoz.

Megjegyzés: Bizonyos idő közönként érdemes újból letölteni és telepíteni (frissíteni) a gateway-t, mivel nagyon gyakran jönnek ki új verziók belőle. Jelenlegi álláspontom szerint havonta érdemes megtenni.

 

A telepítés befejezése után érdemes egy pillantást vetni a Windows Services (start –> futtatás –> “services.msc”) közé, mivel megjelent az “On- Premises data gateway service”, ami autómatikusan indul a rendszer indítást követően, valamint a “NT SERVICEPBIEgwService” usert fogja használni.

 

Ezt követően meg kell adni annak az accountnak a felhasználó nevét és jelszavát, amivel szeretnénk, hogy a szolgáltatás belépjen a power bi szolgáltatásba. Erre a célra érdemes egy központi, service usert fentartani, aminek nem jár le a jelszava.

Ha a következő felület jelenik meg a szép zöld pipákkal, akkor mindent jól csináltunk 🙂

A telepítéssel meg is lennénk, de ez még nem jelenti azt, hogy tudjuk használni a szolgáltatást a Power BI szolgáltatással együtt, ezzel annyit határoztunk meg, hogy legyen egy ütemezett, authentikált csatornánk a helyi gép és az online szolgáltatás között.
A valódi használathoz még létre kell hoznunk a Power Bi portálon az adott date gateway neve alatt különböző connectionokat.

Értelmezzük úgy a dolgot, hogy ahány adatforrásom van, annyi data connectiont kell létehozni, mivel minden egyes connectionhoz meg kell adnunk authentikációt, stb. információkat is.

A connection létrehozásához jelentkezzünk be a powerbi.com-ra, majd válasszuk a “Manage gateways” lehetőséget.

Válasszuk ki az imént létrehozott átjáró nevét, majd az alá hozzunk léte egy új connectiont az, “ADD DATA SOURE” opcióval.

Az adotforrásnak kell adnunk egy nevet, majd ki kell választanunk a típusát, amik nagyon sokfélék lehetnek.

Ha a nevet és a típust definiáltok, akkor az adott adatforrásnak megfelelő connection tulajdonságokat még meg kell adnunk és kész is vagyunk, Pl. MS Sql servernél a következőket.

Kategória:Power BI

Szólj hozzá!

komment