Percdíjas Red Hat Enterprise Linux a Microsoft felhőből

Cloud PlatformBodnár Ádám

Megérkeztek a Red Hat Enterprise Linux lemezképek a Microsoft Azure felhőbe. Emellett elrajtolt az Azure Container Service nyilvános próbaverziója is.

A Microsoft és a Red Hat a közelmúltban kötöttek megállapodást, amelynek részeként a világ legelterjedtebb kereskedelmi Linux operációs rendszere is megjelent az Azure-ben. A Red Hat felhasználói eddig is áthozhatták Red Hat Enterprise Linux példányaikat a Microsoft felhőjébe és nagyvállalati szintű támogatást vehettek igénybe, most pedig megjelent a Red Hat Enterprise Linux az Azure Marketplace-en is. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a szabad operációs rendszerrel előre konfigurált virtuális gépeket indíthatnak, amelyeket percdíjas elszámolással vehetnek igénybe. Az Azure-ben jelenleg a RHEL 6.7 és 7.2 verziók érhetők el. A Microsoft és a Red Hat megállapodásáról és a közös munkáról ebben az online előadásban tudhattok meg többet.

Elérhetővé vált emellett az Azure felhőben a Container Service nyilvános előzetese. A Microsoft a felhőszolgáltatásai, valamint a Windows Server 2016 fejlesztése során is nagy hangsúlyt fektet a konténeres technológiákra és szorosan együttműködik a Mesosphere és Docker projektekkel a technológiai integráción. Ezekre az erőfeszítésekre épül az Azure Container Service is, amelynek keretén belül olyan Azure virtuális gép fürtök érhetők el, amelyek kifejezetten konténeres alkalmazások futtatására és kezelésére optimalizáltak.

A Mesos + Mesosphere Marathon vagy a Docker Swarm használata nagyban megkönnyíti az alkalmazások telepítését és futtatását. A Microsoft a nyílt forrású komponensekhez a saját, globális adatközponti kapacitását és hálózatát, valamint a nagyvállalati szintű infrastruktúrát biztosítja, miközben lehetőséget ad az ügyfeleinek a választásra a konténeres technológiák között. Mindemellett a konténeres környezetekben is alkalmazhatók az Azure “hagyományos” felügyeleti eszközei, mint amilyen a Resource Manager.

Az Azure Container Serviceről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni, ahol a dokumentáció is elérhető, valamint egy 30 napos, kötelezettségek nélküli, ingyenes Azure tesztfiók regisztrálása után ki is próbálható.

Szólj hozzá!

komment