Olcsóbbak lettek egyes Azure virtuális gépek és tárolók

Cloud PlatformBodnár Ádám

A Microsoft célja, hogy a felhőszolgáltatásai mindenki számára hozzáférhetők legyenek és a legjobb ár-érték arányt biztosítsa a felhasználói számára. Ennek jegyében jelentősen csökkentette egyes virtuális gépek és tárolók árát.

Az Azure-ban az általános célú virtuális gépek az A-sorozatba tartoznak, a kimondottan nagy számítási teljesítményre optimalizált VM-eket pedig az F-sorozatban kell keresni. E két virtuálisgép-család tagjai mostantól alacsonyabb áron vehetők igénybe, az A-sorozatban az árcsökkentés mértéke adott esetben 50 százalék is lehet, az F-sorozatú gépek esetében pedig 23 százalékkal kell kevesebbet fizetni mint korábban. Érdemes tudni, hogy a VM-ek árai a gép mérete mellett a futtatott operációs rendszer típusától, valamint az igénybe vett adatközponttól is függnek, részletes árakért ezt a weboldalt érdemes megvizsgálni.

A Microsoft csökkentette az Azure Hot Block Blob és Cold Block Blob tárolók árát is. Emlékeztetőül, a Block Blob tárolókból immár kétféle teljesítményszint érhető el, a “Hot” tárolók nagyobb teljesítményűek, a “Cool” tárolók viszont a ritkább elérésre optimalizáltak és ennek megfelelően a tárterület ára is jóval alacsonyabb. A mostani árcsökkentés a Hot Block Blob tárolóknál 31 százalékos, a Cool rétegnél pedig 38 százalékos. A Block Blob tároló felhasználói azonnal élvezetik az árcsökkentést, különösebb teendőjük nincs. A General Purpose Blob Storage felhasználói számára jó ötlet lehet az adataikat Block Blob tárolóra mozgatni, például az AZcopy eszköz segítségével. Az árakról részletesen itt lehet tájékozódni.

 

 

 

Szólj hozzá!

komment