Nyilvános a Windows Server 2016 és System Center 2016 rajtja

Cloud PlatformBodnár Ádám

A Microsoft a szeptember végi Ignite konferencián tartja a Windows Server 2016 és a System Center 2016 hivatalos rajtját. Nyilvánosak az egyes  kiadások képességei is.

Jelenleg Technical Preview 5 kiadásnál jár a Windows Server 2016 és a System Center 2016. Az adatközponti infrastruktúraszoftvereknek ezek az előzetes kiadásai már “feature complete” állapotúak, vagyis a végleges változat összes képességével rendelkeznek. A Microsoft most bejelentette, a kereskedelmi rajt a szeptember 26-30 között zajló Ignite konferencián esedékes.

A Windows Server Datacenter és Standard kiadások között korábban csak a futtatható példányok (VM-ek) terén volt eltérés, a Windows Server 2016 esetében azonban funkcionális különbségek is lesznek, egyes fejlett biztonsági és rendelkezésre állási képességek csak a Datacenter kiadásban lesznek megtalálhatók. A Datacenter és Standard mellett elérhető lesz a piacon a kisebb (25-50 fős vállalatokra szabott) Essentials, valamint továbbra is elérhető lesz díjmentesen a Hyper-V Server.

ws16editions

*Nano Server használatához termelési környezetben Software Assurance (Frissítési Garancia) szükséges

**Open (NL) ERP ár 16 magra, a tényleges ár ettől eltérhet

Az új operációs rendszer kiadásairól, az egyes kiadások jellemzőiről és áráról ezen az oldalon lehet bővebb információt találni. A Windows Server 2016 esetében a Microsoft továbbra is 5+5 év támogatást nyújt, vagyis 5 évig általános, további 5 évig pedig kiterjesztett támogatás lesz elérhető. A kimondottan nagy sűrűségű felhős környezetekre javasolt Nano Server telepítési mód esetén ugyanakkor a Windows 10-éhez hasonló modellt vezet be a cég, amelyben (az ügyfelek kifejezett választása esetén) gyakrabban, évente akár több alkalommal is érkeznek új funkciók is a Current Branch for Business modellben. Fontos különbség a Windows 10-hez képest, hogy a szerverkörnyezetekkel kapcsolatos rendelkezésre állási elvárások miatt a frissítés a Nano Servernél nem lesz automatikus, az üzemeltetőnek kell elindítania.

További információk:

 

Szólj hozzá!

komment