Nagyobbak lettek az Azure VM-ekhez csatolható adatlemezek

Cloud PlatformBodnár Ádám

Négyszeresére  emelkedett az Azure VM-ekhez adható adatlemezek mérete. A korábbi 1 terabájt helyett 4 terabájt az új maximum.

A Microsoft Azure infrastruktúraszolgáltatásban a virtuális gépek egyik jellemzője a becsatolható adatdiszkek száma – minél nagyobb tárolókapacitásra van valakinek szüksége, annál nagyobb VM-et kell igénybe vennie. Eddig az adatdiszkek maximális mérete 1 terabájt volt (egészen pontosan 1024 gigabájt), ezt a Microsoft most a (majdnem pontosan) négyszeresére emelte, mostantól 4095 gigabájt a felső korlát. Ez jelentős könnyebbséget okoz azoknak a felhasználóknak, akik nagy adattárolási kapacitást szeretnének a virtuális gépeik számára biztosítani, mostantól akár kisebb méretű, így kedvezőbb árú VM-ekkel is elérhetnek nagy kapacitást, ha nincs szükségük nagy számítási és memóriakapacitásra.. Egy virtuális gép mostantól akár 256 TB háttértár-kapacitással is gazdálkodhat.

Ezzel párhuzamosan az elérhető legnagyobb I/O műveleti sebesség is menövekedett, a Premium P40 és P50 jelű lemezeknél 7500 IOPS és 250 MB/s jelenti a csúcsot. A Standard lemezeknél továbbra is 500 IOPS és 60 MB/s átviteli sebesség a felső határ, természetesen diszkenként, vagyis egy több lemezt tartalmazó virtuális gépnél ezek az értékek összeadhatók (pl. Windows Server Storage Pool használatával).

A meglevő lemezeket az adminisztrátorok át tudják méretezni nagyobbra, amint a funkció élesedik az Azure portálon a következő napokban. A változásokról bővebben itt lehet olvasni.

 

Szólj hozzá!

komment