Microsoft Azure – erősebb gépek, nagyobb biztonság

Ősz óta előzetes státuszban már kipróbálhatók voltak az Azure legerősebb virtuális gépei. A G-sorozatú VM-eket kimondottan a nagy teljesítményigényű és I/O-intenzív alkalmazások futtatására hozta létre a Microsoft. A G-sorozatú virtuális gépek jelenleg a legnagyobb kapacitású VM-ek, amelyek nyilvános felhőszolgáltatásban elérhetők, alkalmasak akár nagy relációs adatbázisok (SQL Server, MySQL) futtatására is. A legerősebb változat 32 vCPU-t, 448 gigabájt memóriát és maximum 6,6 terabájt lokális SSD háttértárat tartalmazhat. További részletek ebben az angol nyelvű blogbejegyzésben érhetők el http://azure.microsoft.com/blog/2015/01/08/largest-vm-in-the-cloud/ .

 

A Microsoft tegnap emellett előzetesként elindította az Azure Key Vault szolgáltatást is, amelynek feladat a felhős szolgáltatásokban és alkalmazásokban használt kulcsok, jelszavak tárolása. Ehhez FIPS 140-2 level 2 és Common Criteria EAL4 szabványoknak megfelelő Hardware Security Module-ok állnak rendelkezésre, amelyek tartalmához csak az ügyfél fér hozzá. Importálhatók meglevő kulcsok vagy generálhatók újak is. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a titkosítást használó felhős alkalmazások teljesítménye és válaszideje jelentősen csökkenhet, mivel nem szükséges a felhasználó telephelyén (on premise) tárolt kulcsokat elérniük. A Key Vault szolgáltatás használata a nyilvános tesztidőszak (Public Preview) ideje alatt ingyenes. További részletek elérhetők a Key Vault termékoldalon http://azure.microsoft.com/en-us/services/key-vault/ és ebben az angol nyelvű blogbejegyzésben http://blogs.technet.com/b/kv/archive/2015/01/08/azure-key-vault-making-the-cloud-safer.aspx .

 

A harmadik újdonság: az Azure Marketplace-re megérkezett a Docker konténeres virtualizációs technológia. Az Azure Marketplace-ről, illetve az Azure portálról egyaránt elérhető és indítható olyan virtuális gép, amely egy Ubuntu Server lemezképet tartalmaz a legújabb Docker-verzióval, de természetesen továbbra is lehetősége a felhasználóinknak arra, hogy  meglevő lemezképeiket „oltsák be” Dockerrel a Docker Virtual Machine Extension on Linux révén (http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/virtual-machines-docker-vm-extension/ ). Az Azure Marketplace-en elérhető Docker használatáról bővebben ebben a blogbejegyzésben lehet olvasni angolul: http://azure.microsoft.com/blog/2015/01/08/introducing-docker-in-microsoft-azure-marketplace/ .

Szólj hozzá!

komment