Megosztás szervezeten kívüli felhasználókkal

Kozák János szakmai blogjaKozák János

Egy remek lehetőség a SharePoint onlineban és természetesen az Onedrive for Business-ben is, hogy domain szerint is korlátozhatjuk azoknak a felhasználóknak a körét, akikkel a cégen belül fájlokat oszthatunk meg.
Nagyon sok előnye van ennek a megoldásnak, hisz egyre több helyen találkozom olyan szervezetekkel, (sőt általában minden nagyvállalat ilyen) hogy több domaint használnak és nem minden domainnel szeretnének átállni office 365-re, illetve nem minden felhasználót szeretnének szinkronizálni a Microsoft felhőbe, viszont általában az együttműködés lehetőségét meg kell teremteni.

A beállítást megtehetjük a “SharePoint Admin Centerben”, illetve az egyes SharePoint Site Collectionon külön-külön.

Admin Centerben:

admincenter_share

Az egyes SharePoint Site Collection-on:

Nyissuk meg a SharePoint Admin Centert, majd jelöljük ki a kívánt Site collectiont:

sitecollection

Majd válasszuk a “Sharing” lehetőséget és állítsuk be, hogy a szervezeten kívül csak a yahoo.com domainel engedélyezzük a megosztást.

Lépjünk be a kiválasztott site collectionba és osszunk meg egy fileot, pl. a janos.kozak@yahoo.com címmel.

share2

Kapunk egy figyelmeztetést, hogy a cím nem tagja a szervezetnek, de a megosztás ettől függetlenül engedélyezett.

Ezt követően a meghívott személy kap egy email üzenetet az alábbi tartalommal és egy linkkel a file megnyitásához.

share3

Ha olyan domaint próbálunk használni, amit nem engedélyezett a global administrator, vagy a site collection administrator, akkor a következő eredményhez jutunk.

share5

 

Természetesen a domain alapú megosztás engedélyezését alkalmazhatjuk az “Onedrive for Business-hez” is, ebben az esetben a ‘https://kozakjanos1-my-sharepoint.com’ site collectiont kell megosztanunk és a domén korlátozást alkalmaznunk rá.

share4

 

Ennek eredménye az lesz, hogy az összes felhasználó csak a saját szervezeten belül, illetve a yahoo.com domain-nel rendelkező felhasználókkal fog tudni fájlokat megosztani az “Onedrive for Business-en” keresztül.

Kategória:OneDrive for Business, SharePoint

Szólj hozzá!

komment