Megjelent a Windows 10 korai technikai előzetese (Trial Preview)

A Windows sok évtizede biztosít több mint másfél milliárd ember számára olyan eszközt, amely az élet szinte bármely területén, a világ bármely országában hatékonyan szolgálja ki őket nap mint nap. Amikor a Windows következő kiadását terveztük, arra figyeltünk, hogy olyan termékkel álljunk elő, amely a mai modern világ különböző felhasználóinak változatos igényeit is képes kiszolgálni – ez a világ nagyon különbözik attól, amelyben a Windows története elkezdődött.

Ma egy olyan világot élünk, amelyben már több a számítástechnikai eszköz, mint ahány ember él a Földön. A kommunikáció, a kapcsolattartás olyan szükségletté vált, mint a levegő, amit belélegzünk. Az idő hiánycikk lett, miközben a hatékonyság és a technológia által biztosított hozzáadott érték iránti igény jelentős nőtt. Az adatbiztonság szintén alapvető elvárás. A rugalmasság és a stabilitás kettős elvárása komoly dilemma elé állítja az IT szakembereket is. A felhasználói élménynek az adott eszköztől függetlenül is teljesnek kell lennie, miközben a fejlesztőknek egyre kevesebb az idejük a rengeteg munka elvégzésére.

Ez a rendkívül összetett és sokszínű világ egy új féle Windows-ért kiált, és egy másfajta megközelítést kíván meg magától a Windows rendszertől  is. A Windows ma szó szerint egy új korszak küszöbén áll. A stratégiánk az, hogy mi biztosítsuk a legösszetettebb és legjobb felhasználói élményt, méghozzá Windows platformon. A Windows következő generációjának egy olyan világban kell helytállnia, ahol a mobilitás és a felhő alapú szolgáltatások elsődleges elvárások. A Windows platformot olyanná kell tennünk, amely az ügyfeleinket hatékonyabbá teszik mind a digitális munkahelyen, mind a digitális életben. Az új Windowsnak lehetővé kell tennie, hogy az egyének és szervezetek nagyszerű dolgokat vihessenek végbe, hogy másként dolgozhassanak, és másként szórakozhassanak, mint azelőtt.

Az újdonság része az is, hogy az, amit ma bemutatunk, lehet, hogy megváltozik, mire végzünk a munkával, és minden bizonnyal lesznek olyan elemek is, amelyekkel majd csak később bővül a rendszer. Éppen ez újítja meg fejlesztési folyamatot – reagálnunk kell a visszajelzésekre és be kell építenünk azokat a folyamatba.

Azok, akik korábban nyomon követték a kommunikációnkat, tudják, hogy emlegetjük már egy ideje ezt az újfajta megközelítést.  Egy korábbi //build konferenciánkon már beszéltünk az univerzális alkalmazásokról (Universal Apps) – ezek lehetővé teszik, hogy a fejlesztők az eszközök széles körére (telefonok, PC-k, XBOX) fejleszthessenek alkalmazásokat egy egységes alkalmazásplatformon. A Windows következő generációja éppen erre az egységes alkalmazásplatformra és alkalmazás-áruházra épül, amely egyedül képes ennyire sokféle eszközön működni – úgy, hogy közben a felhasználó minden egyes eszközön ugyanabban az élményben részesül. Ez nem csupán a fejlesztők és az eszközök gyártói számára hasznos: ebből mindenki, aki Windowst használ, profitál.

A Windows új verziójának neve Windows 10.

A Windows 10 a Microsoft új generációs operációs rendszere, amely egységes, ismerős és széles körben kompatibilis működési környezetével alkalmazkodik a felhasználók által használt eszközökhöz – legyen szó Xboxról, PC-ről, telefonokról, táblagépekről vagy egyéb készülékekről – és ahhoz, amilyen tevékenységet éppen végeznek rajtuk, így még nagyobb egyéni hatékonyságot tesz lehetővé. Az új operációs rendszer megújult felhasználói élményt és új lehetőségeket biztosít a felhasználóknak, legyen szó munkáról, játékról vagy kapcsolatteremtésről. A Windows 10 megtestesíti mindazt, amit az ügyfeleink ÉS a vállalkozások elvárnak tőlünk, és amit nyújtanunk kell nekik.

A Windows 10 problémamentesen fut majd a legkülönbözőbb eszközökön, az ún. „dolgok internetjét” (Internet of Things) alkotó készülékektől kezdve egészen a nagyvállalati adatközpontokig. A Microsoft egységes alkalmazásplatformot biztosít a fejlesztők számára mindezeken az eszközön, ugyancsak egységes alkalmazás-áruházzal. A fejlesztők által készített alkalmazások egyszerűen telepíthetők lesznek a különféle típusú eszközökön, így a felhasználók számára minden eddiginél egyszerűbb lesz az alkalmazások felfedezése, megvásárlása és frissítése. A Windows 10 egy új, emberibb működési modell megteremtését teszi lehetővé. Ez nem egy olyan Windows, amely mindenki számára készült, hanem egy olyan Windows, amely mindannyiunk számára készült.

Mit kínál a vállalatoknak?

Ma a Windows 10 azon tulajdonságait emeljük ki, amelyeknek a vállalati ügyfeleink vehetik hasznát. Alaposan megismertük vállalati ügyfeleink igényeit az utóbbi időszakban, és a fejlesztési tevékenységünk jelentős részét is erre a területre fókuszáltuk.

A Windows 10-et tudatosan úgy alkottuk meg, hogy ismerős legyen a Windows-t használóknak, kompatibilis legyen a jelenlegi alkalmazásokkal, eszközökkel és rendszerekkel, miközben olyan új funkciókat kínál, amelyek nagyobb hatékonyságot tesznek lehetővé a felhasználók számára.

A Windows 10 rendszerben a vállalatok számára szükséges szinte minden funkció és szolgáltatás a platform szintjén megtalálható, így például a nagyvállalatok elvárásainak is megfelelő biztonsági, identitáskezelő és tartalomvédelmi funkciók is. A rendszer mindezt oly módon valósítja meg, hogy jóval hatékonyabb, ám egyben kevésbé komplikált munkakörnyezetet kínál, mint más megoldások. A fejlesztések egyik kiemelt területe a felhasználói identitások védelme volt, így az új rendszer jobban ellenáll az illetéktelen behatolási és adatlopási kísérleteknek, az adathalászatnak. A Windows 10 ugyancsak segít megakadályozni az adatszivárgást az alkalmazás- és fájlszintű konténerek és adatelkülönítés segítségével, ezzel olyan védelmi megoldást kínál, amely mindenhová elkíséri az adatokat tabletről vagy PC-ről USB-meghajtóra, e-mailben vagy a felhőbe, a felhasználó beavatkozása nélkül.

Az operációs rendszer felügyelete és üzembe helyezése is egyszerűsödött, ami szintén hozzájárul a vállalatok költségeinek csökkenéséhez. Így például Windows 7-ről vagy 8-ról az operációs rendszert az eszközök formázása és újratelepítése nélkül is lehetséges az újabb verzióra frissíteni. A vállalatok azt is megválaszthatják, hogy milyen gyorsan szeretnék alkalmazni a legújabb fejlesztéseket, és visszajelzéseikkel befolyásolhatják a fejlesztések irányát. Mi több, a szervezetek saját igényeiknek és működési környezetüknek megfelelő alkalmazás-áruházat is kialakíthatnak. Az áruház lehetőséget nyújt majd az alkalmazások mennyiségi licencelésére és rugalmas terítésére, valamint arra is, hogy az ügyfelek szükség esetén bármikor visszanyerjék és újrahasznosítsák a licenceket.

Mindezt azért tesszük, mert meggyőződésünk, hogy a Windows 10 lesz az eddigi legjobb nagyvállalati platformunk.

Hatékonyságnövelő funkciók a technikai előzetesben

A Windows 10 korai technikai előzeteséből kiderült, hogy a rendszer korábban nem látott rugalmasságot és könnyű kezelhetőséget nyújt a már megszokott Windows-környezetben:

  • Kibővített Start menü: Visszatért a megszokott Start menü, amelyből egyetlen kattintással elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és fájlok, egy új, személyre szabható területre pedig a kedvenc alkalmazások, programok, névjegyek és webhelyek kerülhetnek.
  • Ablakban futó alkalmazások: A Windows Áruházban vásárolt alkalmazások már ugyanúgy jelennek meg, mint bármilyen más asztali alkalmazás: átméretezhetők és áthelyezhetők, a felső címsor segítségével pedig egyetlen kattintással teljes méretűre növelhetők, a tálcára helyezhetők vagy bezárhatók.
  • Fejlettebb dokkolás: A dokkolási funkció fejlesztései révén egyszerűbben és intuitívabban dolgozhatunk egyszerre több alkalmazásban. Az új, négyfelé osztott elrendezéssel akár négy alkalmazás is dokkolható a képernyőn. A Windows a többi, éppen futó alkalmazást és programot is felkínálja dokkolásra, és okos javaslatokat tesz a szabad képernyőterület kitöltésére a megnyitott alkalmazásokkal.
  • Az új Feladatnézet gomb: A tálcán található új Feladatnézet gombbal egy helyen érhető el az összes futó alkalmazás és megnyitott fájl, ezzel könnyen lehet egyik fájlról vagy alkalmazásról a másikra váltani, és egyetlen kattintással hozzáférhetünk az újonnan létrehozott asztalokhoz is.
  • Több asztal: Ha túl sok alkalmazás és fájl van megnyitva, célszerű egy újabb asztalt létrehozni, amelyeken a feladatnak, az adott projektnek megfelelően csoportosíthatjuk azokat. Az asztalok létrehozása és az asztalok közötti váltás egyszerűen megy.

Nyílt, együttműködő jellegű fejlesztés

A Windows 10-el együtt indul el az eddigi legnagyobb nyílt, együttműködő jellegű fejlesztési programunk, amely új alapokra helyezi a Windows fejlesztésének folyamatát az ügyfelek igényeinek maximális figyelembe vételével. Még inkább odafigyelünk az ügyfeleink visszajelzéseire, és ezeket figyelembe vesszük a fejlesztés és az új funkciók kialakítása során. A partnereinket, ügyfeleinket és az érdeklődőket fel is kérjük arra, hogy kapcsolódjanak be, vegyenek részt egy kétirányú kommunikációban, lépjenek kapcsolatba velünk, adjanak visszajelzéseket nekünk a korai előzetes verziókról a teljes fejlesztési ciklus alatt. Windows Insider Programnak neveztük el ezt a kezdeményezésünket. A program a résztvevők számára számos lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatba lépjenek a Microsofttal: erre szolgál például a Windows Feedback alkalmazás – ezen keresztül az ötleteiket oszthatják meg a felhasználók és felhívhatják a figyelmet a működési hiányosságokra, – a Windows Technical Preview Forum segítségével pedig közvetlenül kapcsolatba léphetnek a Microsoft mérnökeivel és a többi résztvevővel. Amint a résztvevők tesztelik a korai előzetes verziót és az erre épülő fejlesztéseket, a program lehetőséget nyújt számunkra, hogy gyorsan, még a fejlesztési folyamat során érvényesítsük a termékben a visszajelzésekben megfogalmazott javaslatokat. Ennek eredményeként olyan Windows verzió készülhet el, amely maximálisan eleget tesz az ügyfeleink igényeinek.

Windows 10 ütemterv

A Windows 10 történetét több fejezetben fogjuk a nyilvánosság elé tárni az elkövetkező egy évben. Valójában már áprilisban hírt adtunk róla azzal, hogy a fejlesztőknek bemutattuk a Windows-on és Windows Phone-on használatos, egységes alkalmazásplatformot. Ma bejelentjük a Windows 10-et és bemutatjuk azokat a tulajdonságait, amelyek a vállalkozások számára értékesek. Azért tesszük ezt most, mert a vállalati ügyfeleink most hozzák meg a hosszútávra szóló döntéseiket. Tartozunk nekik ezzel, függetlenül attól, hogy mennyire korai fázisában tart a fejlesztés, hiszen ez már információval szolgálhat számukra arról, hogy mire számíthatnak a jövőben és miért lehet fontos számukra a Windows 10.

2015 elején jön a következő fejezet, amikor beszámolunk azokról a végfelhasználói funkciókról, amelyek az egyéni felhasználók számára érdekesek, bemutatjuk a fejlesztői platformot és  hogy hogyan ölt alakot a különböző méretű és teljesítményű eszközökön legyen szó számítókapacitásról vagy méretről kiemelve a felhő szolgáltatások központi szerepét.

Tavasszal következik a fejlesztőknek szánt fejezet, amikor tovább folytatjuk az egységes alkalmazásplatformról és fejlesztői lehetőségekről korábban megkezdett párbeszédet a //build konferenciánkon.

Nyáron és ősszel tervezzük kiadni az új verziót, ezzel párhuzamosan a partnereink által gyártott, izgalmas, új Microsoft eszközök is megjelennek a piacon.

Összefoglalás

Amint említettük, ez még csak a Windows 10 történet kezdete, amelyből jóval több van hátra az elkövetkező hónapokra, évre, mint amennyit eddig felfedtünk belőle.  A Windows 10 megjelenésével megváltozik az a mód, ahogyan eddig terveztük, fejlesztettük és a piacra bevezettük a Microsoft operációs rendszerét. Az új operációs rendszer egységes, ismerős és széles körben kompatibilis működési környezetével alkalmazkodik a felhasználók által használt eszközökhöz, és ahhoz, amilyen tevékenységet éppen végeznek rajtuk, így még nagyobb egyéni hatékonyságot tesz lehetővé. A Windows 10 egy új, emberibb működési modell megteremtését teszi lehetővé – nem egy olyan Windows, amely mindenki számára készült, hanem egy olyan Windows, amely mindannyiunk számára készült.

Az ügyfeleinkkel közösen fejlesztjük, és meggyőződésünk, hogy ez lesz az eddigi legjobb operációs platformunk a vállalkozások számára.

A Windows 10 korai kódját a technikai előzetes október 1-jei bemutatójának összes résztvevője számára nyilvánossá tesszük. Örömmel várjuk a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjünk az ügyfeleinkkel, cselekvésre készen várjuk a visszajelzéseiket, hogy olyan Windows élményt nyújthassunk, amely mindannyiunkat még sikeresebbé tesz.

 

Tóth András Mihály

Windows üzletágvezető

Microsoft Magyarország

Szólj hozzá!

komment