Ignite 2015: egy helyen a legfontosabb bejelentések!

Cloud PlatformBodnár Ádám

A Cloud Platform Blog szerkesztősége tűkön ülve várta az Ignite konferenciát, amely nem okozott csalódást az újdonságok, friss bejelentések számát tekintve. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni az elhangzottakat.

2015-ben először tartotta meg az Ignite konferenciát a Microsoft, amelyen a vállalat informatikai infrsastruktúra fejlődésének jövőbeli irányát definiálta a cég. A hétfői nyitóelőadásban is elhangzott már számos újdonság, már meglevő termékek új verziói mellett teljesen új megoldások is bemutatkoztak. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni ezeket a bejelentéseket és linkeket ajánlani a további tájékozódáshoz. Természetesen hamarosan a Cloud Platform Blogon részletesen kivesézzük az új termékeket és szolgáltatásokat.

Az Ignite 2015 konferencián rajtolt el a Windows Server 2016 második technológiai előzetese, amely már le is tölthető. A legfontosabb újdonságok listáját ez a blogbejegyzés tartalmazza. Néhány önkényesen kiragadott példa a felsorolásból:

  • Nano Server telepítési opció kimondottan cloud infrastruktúrákhoz és devops környezetekhez
  • Hyper-V “rolling upgrade”
  • VM-ekhez üzem közben hozzáadható és elvehető memória és hálózati interfészek
  • Több szerveren átnyúló Storage Spaces “aggregáció″
  • PowerShell Desired State Configuration
  • Teljes OpenGL-támogatás VDI és RDS környezetekhez

További információért egyelőre érdemes az angol nyelvű blogbejegyzéseket olvasni, bátrabbak kísérletezhetnek a letölthető telepítővel. A végleges verzió megjelenése, ahogy az a névből is sejthető, 2016-ban esedékes.

A héten jelenik meg a System Center 2016 új előzetese is (Technical Preview 2). A Microsoft felügyeleti megoldása jelentőset lép előre például a Linux-környezetek támogatása terén, itt is elérhető lesz például a Desired State Configuration (DSC), natív SSH-kezelés és a LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) stackkel történő jobb együttműködés. A System Center 2016 természetesen kifinomult eszközöket ad az üzemeltetőknek a Microsoft-környezetek felügyeletére is, beleértve az Azure-t, az Office 365-öt, a SQL Servert és az Exchange Servert, valamint jobb támogatást a “software defined data center” rendszerekhez.

A System Center 2016 mellett egy teljesen új felügyeleti megoldás is bemutatkozott az Ignite-on, ez pedig az Operations Management Suite (OMS). A felhős szolgáltatás segítségével a rendszerüzemeltető szakemberek egy helyen kezelhetik a teljes vállalati informatikai környezetet, függetlenül attól, hogy annak elemei hol helyezkednek el — saját adatközpontban, a Microsoft felhőjében vagy harmadik fél által biztosított szolgáltatásban. Az OMS segítségével felügyelhetők Windows és Linux operációs rendszerek, Hyper-V, VMware, OpenStack környezetek Azure, Amazon AWS vagy más felhők is. A szolgáltatás képes szinte bármilyen forrásból származó rendszernapló elemzésére és azokból az üzemeltetők számára releváns információk szemléletes megjelenítésére. Az OMS (amely az Azure Operational Insights, Azure Backup, Azure Site Recovery és Azure Automation szolgáltatásokat tartalmazza) előzetese már tesztelhető, részleteket addig ebből a blogbejegyzésből, valamint a hivatalos termékoldalon lehet megtudni róla.

A jelentős felhőszolgáltatók közül a Microsoft az egyetlen, amely felhős fejlesztéseit megosztja az on-premise környezeteket működtető ügyfeleivel is. Ennek jegyében az Ignite-on bemutatkozott az Azure Stack, amely az ígéret szerint az Azure teljes funkcionalitását biztosítja egy ügyfél által üzemeltetett adatközpontban, beleértve az infrastruktúra- és platformszolgáltatás elemeit, vagy akár a Network Controllert és a terheléselosztót. Az Azure Stack használatával a felhasználók könnyebben építhetnek hibrid környezeteket vagy tehetik biztonságosabbá, rugalmasabban használhatóvá és önkiszolgálóvá az adatközpontjukat. Az Azure Stackről további információ a hivatalos termékoldalon található jelenleg.

Az Ignite-on sok szó esett a következő generációs SQL Serverről is, amelynek előzetese a nyáron várható. A SQL Server 2016 most bejelentett képessége az Always Encrypted, amely az alkalmazásban található kulccsal titkosítja az adatbázis tartalmát, az “in rest” és “in motion” adatok így folyamatosan titkosítottak. A folyamat transzparens, az alkalmazás oldalán pedig minimális módosítást igényel. Egy másik figyelemre méltó képesség a Stretch Database, amely egy helyben telepített és futtatott környezet esetén azt a képességet adja a felhasználó számára, hogy a historikus adatokat költséghatékonyan tárolja — az Azure felhőben. A “hideg” adatok felhőbe mozgatása automatikus. A következő generációs adatbázis újdonságairől bővebben itt lehet olvasni.

Az Aorato nevű startup felvásárlásával megszerzett technológiára épül a Microsoft Advanced Threat Analytics (ATA). Az ATA a rendszerben keletkező logok elemzésével minden felhasználóra és felhasználócsoportra készít egy pontos viselkedési mintát, és ha ezt a mintát az adott felhasználó egyszerre látványosan felrúgja (pl. idegen eszközről jelentkezik be és olyan erőforrásokhoz szeretne hozzáférni, amelyhez korábban még soha), akkor a biztonsági személyzet azonnali értesítést kap erről, az incidenst pedig az Advanced Threat Analytics által biztosított vizualizáció segítségével gyorsan át is tekintheti, azt engedélyezheti, illetve szükség esetén azonnal blokkolhatja. Az előzetes állapotban már elérhető Advanced Threat Analytics képességeiről ebben a blogbejegyzésben lehet részletesen olvasni.

Nem csak a szerverinfrastruktúrával, hanem a kliensekkel kapcsolatban is szolgált friss bejelentésekkel az Ignite. Az egyik ilyen a Windows 10 Pro és Enterprise verziókhoz ingyen elérhető Windows Update for Business szolgáltatás, amely segítségével a céges rendszerüzemeltető csapatok jobban kézben tudják tartani a kliens operációs rendszerek frissítését. Eldönthetik, a felügyeletükre bízott gépek milyen ütemezés szerint kapják meg a frissítéseket, hibajavításokat és funkcionális újdonságokat (pl. egyes gépek frissülhetnek rögtön a patch kiadása után, mások csak később). Megadható, hogy a rendszerek frissítésére mikor kerülhet sor és az is, melyek azok az időszakok, amikor nem települhetnek patchek. A Windows Update for Business szolgáltatásról bővebben itt lehet olvasni.

Az Ignite a hétfői megnyitóval természetesen nem ért véget, hanem éppen ellenkezőleg! Az előadásokat online is lehet követni, illetve felvételről vissza lehet nézni — korábbi, érdekesnek tűnő előadásokhoz kedvet csináló bejegyzésünket itt találjátok, az Ignite oldala pedig itt érhető el. Aki elmulasztotta volna a hétfői keynote-ot, itt pótolhatja.

 

Szólj hozzá!

komment