Előzetes: archív réteg az Azure blobtárolóban

Cloud PlatformBodnár Ádám

Még költséghatékonyabbá vált az Azure a ritkán használt adatok, állományok tárolására. Előzetes verzióban már kipróbálható az archív réteg a blobtárolóban.

A Microsoft a közelmúltban jelentette be, hogy az Azure Blob Storage szolgáltatás többféle réteggel rendelkezik, a “hot” réteg a gyakran használt, a “cool” pedig a ritkábban szükséges adatok tárolására optimalizált, utóbbi értelemszerűen jóval költséghatékonyabb. Most megjelent a blobtárolóknál egy újabb réteg, amelyet kimondottan archiválásra szántak. Itt a legnagyobbak az elérési idők (amennyiben az adatokhoz hozzá kell férni), ugyanakkor a legalacsonyabbak a költségek, még a “cool” rétegnek is csak töredékébe kerül a tárolás: egy gigabájt adat havi tárolási költsége jelenleg 0,16 eurocent, vagyis hozzávetőleg 48 fillér. Másképp fogalmazva 1 terabájt adatot havi 480 forintért őriz meg számunkra a Microsoft.

Az archív blob storage ugyanazokkal az eszközökkel, szoftverekkel és felügyeleti megoldásokkal használható mint a hot és a cool blob storage, vagyis nincs szükség új technológiára és a meglevő alkalmazásokba is könnyen beilleszthető. A Microsoft ugyanúgy 99 százalékos rendelkezésre állást vállal, mint a cool réteg esetében, és a tárolt adatok minden esetben titkosítottak.

Fontos újdonság, hogy a felhasználók (adminok) immár “menet közben” is módosíthatják a blobtárolók rétegezését, vagyis anélkül tudják adataikat a hot, cool és archive rétegek között mozgatni, hogy azokat át kellene másolniuk.

Az új szolgáltatás egyelőre előzetes (preview) állapotban érhető el. Bővebb részleteket itt lehet olvasni.

Szólj hozzá!

komment