Elérhetők a SQL Server 2017 lemezképek az Azure-ban

Cloud PlatformBodnár Ádám

Megjelentek a SQL Server 2017 adatbázist tartalmazó virtuális lemezképek az Azure infrastruktúraszolgáltatásban. A szoftvert Windows és Linux operációs rendszeren is lehet használni, illetve Docker konténerként is telepíthető.

A múlt heti Ignite konferencián jelentette be a Microsoft a SQL Server 2017 általános elérhetőségét. A szoftver már elérhető az Azure infrastruktúraszolgáltatásban is, virtuális lemezképként, akár fejlesztéshez, teszteléshez, akár éles üzemben. Ez az első verziója a SQL Servernek, amely Windows mellett Linuxon is futtatható, ennek megfelelően operációs rendszer platformként mindkettő választható. Az Azure lemezeképek között megtalálható Windows Servert futtató változat, Linuxok közül pedig Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server, illetve Ubuntu előre konfigurált lemezkép érhető el jelenleg.

A SQL Server 2017-ből öt különféle kiadás létezik:

  • SQL Developer: a SQL Server Enterprise képességeivel megegyező funkcionalitást kínáló ingyenes kiadás csak fejlesztésre, tesztelésre (éles üzemre nem)
  • SQL Express: ingyenesen használható szoftver, alapszintű képességek könnyű workloadokhoz, funkcionális és skálázódási korlátokkal
  • SQL Web: elérhető árú kiadás kisebb webes feladatokra
  • SQL Standard: nagy teljesítmény és skálázhatóság, fejlett adatelemzési funkciók középvállalatok számára
  • SQL Enterprise: teljes funkcionalitás és maximális teljesítmény és skálázódás a legnagyobb terheléssel járó, üzleti kritikus nagyvállalati workloadokhoz

Az egyes kiadások közötti legfontosabb különbségeket ez a dokumentum részletezi. A SQL Server 2017 újdonságait az alábbi videó ismerteti részletesen (a felvétel az Ignite konferenciáról származik).

Szólj hozzá!

komment