Azure Premium Storage: ha valóban nagy IO-teljesítmény kell!

Cloud PlatformFarkas Attila

Április második felében kilépett az előzetes állapotból és kereskedelmi szolgáltatássá vált az Azure Premium Storage. E szolgáltatás segítségével rendkívül nagy IOPS-teljesítménnyel ruházhatók fel a virtuális gépek.

Közel tíz évvel ezelőtt, amikor a szervervirtualizáció már egy dübörgő IT-trend volt, két jellemző ok fordult elő, ami miatt nem lehetett valamit virtualizálni. Az egyik valamilyen függőség, hardverkomponens (pl.: hardverkulcs), amit nem tudott emulálni a hypervisor, a másik pedig a virtualizált környezetek nem megfelelő teljesítménye. Nincs ez most másként a felhős világ elterjedésekor sem, amikor azon gondolkozunk, milyen gépet vagy szolgáltatást tudunk áthelyezni felhős futtatókörnyezetbe. A nagy IOPS-igényű, diszkintenzív szolgáltatások futtatása során eddig az 500 IOPS diszkenkénti korláttal kellett együtt élnünk Azure virtuális gépek esetén. Ezen a diszkek megfelelő szervezésével (Storage Spaces), és a diszket használó szolgáltatások ésszerű elosztásával (pl.: alkalmazás külön adatdiszket használt) tudtunk gazdálkodni.

Ahol eddig esetleg szűk keresztmetszetet okozott az Azure storage jelenlegi teljesítménye (pl.: nagy méretű adatbázisok kezelése), ott bátran használjuk a nemrég bejelentett Premium Storage szolgáltatást. Az Premium Storage szolgáltatás egy, a felhőszolgáltatások közül kiemelkedő teljesítménnyel és késleltetéssel rendelkező adattárolási szolgáltatás, amely mögött SSD meghajtók állnak.

Adattárolás Azure virtuális gépeken

Mielőtt áttekintjük a Premium Storage szolgáltatás jellemzőit, vessünk egy pillantást arra, hogyan tároljuk az adatokat Azure virtuális gépek esetében:

aps1

Az Azure virtuális gépek alapértelmezés szerint 2 meghajtóval jönnek létre. Az egyiken (C:) az operációs rendszer található, ez a meghajtó a központi redundáns blob storage –ban tárolódik. Ennek következménye, hogy ha a virtuális gép valami miatt egy másik fizikai gépen indul el, akkor is megmaradnak az adatok, és az általunk konfigurált operációs rendszert kapjuk vissza. Ezzel ellentétben a másik meghajtó (D: vagy Temporary Storage), a virtuális gépet futtató fizikai host helyi merevlemezén helyezkedik el. Ennek következménye, hogy a virtuális gép költöztetése esetén az ezen a meghajtón tárolt adatok elvesznek. Amennyiben egy géphez további adatlemezeket csatolunk, azok szintén a központi redundáns blob storage –on tárolódnak. Így függetlenül a virtuális gép futtatási helyétől, a rajtuk tárolt adatok megmaradnak.

Azure premium storage

Az Azure Premium storage szolgáltatás architektúrája nagyon hasonló a fentiekhez. A fő különbség, hogy a központi redundáns blob storage mögött nagy teljesítményű SSD meghajtók vannak, és a virtuális gépeket futtató fizikai kiszolgálók is SSD meghajtóval rendelkeznek. A kiemelkedő teljesítmény érdekében (akár 50 000 IOPS), a fizikai kiszolgáló memóriája és lokális SSD meghajtója ún. blobcache –ként funkcionál, hogy optimalizálja a központi storage irányába történő írási/olvasási műveleteket.

aps2

Az Azure Premium storage szolgáltatás jellemzői a következőek:

 • A szolgáltatás szerveződési egysége – akár csak a hagyományos Azure storage esetén – a Storage Account.
 • Egy Azure Premium Storage account legfeljebb 35 TB adatot tartalmazhat.
 • Egy Azure Premium Storage account legfeljebb 10 TB snapshotot tartalmazhat.
 • Egy Azure Premium Storage account 50 gigabites másodpercenkénti áteresztő képességgel rendelkezik
 • Ez a szolgáltatás jelenleg helyi redundanciát (LRS) biztosít, amit egy régión belül 3 külön fizikai eszközön történő adattárolást jelent.
 • A szolgáltatás jelenleg csak Azure virtuális gépek részére érhető el, és csak BLOB típusú tároló esetén (tehát pl.: Azure Backup, vagy Azure Files szolgáltatáshoz nem). Ugyanakkor, ahogy az Azure szolgáltatások esetében megszokhattátuk, nagyon gyorsan érhetőek el az új funkciók, képességek, ezért vélhetően ezzel kapcsolatban is lesznek további bejelentések a közeljövőben.
 • A szolgáltatás jelenleg a következő régiókban érhető el:
  • West US
  • East US2
  • West Europe
  • East China
  • Southest Asia
  • West Japan
 • Azure Premium Storage területen tárolt diszkeket, DS szériájú virtuális gépekhez lehet hozzárendelni. Tehát A vagy G típusú gépek esetén ez a szolgáltatás nem elérhető. Ennek oka a fentebb említett Blobcache funkcionalitás, ami más típusú gépek esetén nem elérhető.
 • A szolgáltatás mind Windows, mind Linux virtuális gépek esetén használható. Linuxok esetében a következőkre kell odafigyelni: http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/storage-premium-storage-preview-portal/#using-linux-vms-with-premium-storage

Diszk- és virtuálisgép-jellemzők

Több fajta Premium Storage területen tárolt diszk is elérhető a virtuális gépek számára. Az ezek közötti különbségeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

 

Premium Storage diszk típus P10

P20

P30
Diszk méret 128 GB 512 GB 1024 GB (1TB)
Maximum IOPS 500 2300 5000
Adatáteresztő képesség[1] 100 MB/s 150 MB /s 200 MB /s

[1] A diszk maximális adatáteresztési képességének kihasználásához olyan virtuális gépet kell választani, ami ezt lehetővé teszi. Ez az adatáteresztési képesség nem egyezik meg a hálózati a adatáeresztési képességgel.

Ahogy említettük, a Premium Storage szolgáltatás csak DS szériájú virtuális gépeken vehető igénybe. Az alábbi táblázat a DS szériájú gépek közötti különbségeket foglalja össze:

VM méret CPU magok Memória Max. IOPS Max. adatáteresztési képesség
Standard DS1 1 3,5 GB 3200 32 MB/s
Standard DS2 2 7 GB 6400 64 MB/s
Standard DS3 4 14 GB 12 800 128 MB/s
Standard DS4 8 28 GB 25 600 256 MB/s
Standard DS11 2 14 GB 6400 64 MB/s
Standard DS12 4 28 GB 12 800 128 MB/s
Standard DS13 8 56 GB 25 600 256 MB/s
Standard DS14 16 112 GB 50 000 512 MB/s

Akkor mennyi az annyi?

A storage által biztosított teljesítmény meghatározásához több tényezőt kell figyelembe venni. Függ a gépmérettől, függ a felhasznált diszkek típusától és számától, valamint függ attól, hogy be van –e kapcsolva és hogyan van konfigurálva a cache használat. Például egy Standard DS14 gép 10 darab P30 lemezzel natívan (cache használata nélkül) akár 50 000 IOPS teljesítményre képes. Cache használatával ez akár 64 000 IOPS is lehet, néhány milliszekundumos késleltetés mellett.

aps3

Ha a kérdés a szolgáltatás árazására vonatkozik, akkor június 1. –től az alábbi árak lesznek érvényben:

Premium Storage diszk típus P10 P20 P30
Diszk méret 128 GB 512 GB 1024 GB (1TB)
Maximum IOPS 500 2300 5000
Adatáteresztő képesség 100 MB/s 150 MB /s 200 MB /s
Havi listaár 16,15 EUR 59,98 EUR 110,73 EUR

Snaposhot készítés esetén a költség 0,108 EUR/GB havonta.

A DS szériás virtuális gépek ára megegyezik a D szériás gépek árával.

 

Gyakori kérdések és válaszok

Kérdés 1: OS- és adatdiszk is lehet Premium Storage –on?

Válasz 1: Igen. De ha például az OS diszk részére nincsen szükséges nagy teljesítményre, nyugodtan teheted a standard Azure storage –ra.

 

Kérdés 2: Át tudok helyezni egy már meglevő gépet Premium Storage –ra?

Válasz 2: Igen, lentebb a linkek közé betettünk egy ezzel kapcsolatos hivatkozást.

 

Kérdés 3: Használni akarom a Premium szolgáltatást, de nem találom az Azure portálon.

Válasz 3: Először is ellenőrizd le, hogy a Te régiódban elérhető –e a szolgáltatás. Másodszor pedig ha a portálról szeretnéd konfigurálni a Premium Storage szolgáltatást, akkor használt az új portált (ami egyenlőre preview állapotban van). A régi portálról nem lehet ezt a szolgáltatást konfigurálni.

 

Kérdés 4: Használhatom a Premium Storage szolgáltatást az Azure adatbázisok (PaaS) szolgáltatáshoz is?

Válasz 4: Nem, a Premium Storage szolgáltatás egyelőre csak Azure virtuális gépek (IaaS) részére érhető el.

 

Kérdés 5: A szolgáltatás használatakor nekem georedundáns adattárolásra van szükségem. Mik a lehetőségek?

Válasz 5: Ahogy említettük, a szolgáltatás jelenleg csak helyi redundanciát (3 példányban történő) adattárolást biztosít. Amennyiben geo-redundanciára van szükséged, snapshot készítéssel és a Copy Blob művelettel biztosíthatod ezt magadnak.

Linkek a témában

 

Szólj hozzá!

komment