Az európai Azure régiókba is megérkeztek a DV2 virtuális gépek

Cloud PlatformBodnár Ádám

Az európai Azure adatközpontokban is elérhetők a DV2 sorozatú virtuális gépek. Ezek a VM-ek a korábbinál nagyobb teljesítményű Intel Xeon processzorokon futnak.

Nagyobb teljesítményű virtuális gépek

A Microsoft még az őszi AzureCon online eseményen jelenetette be a DV2 sorozatú virtuális gépeket az Azure infrastruktúraszolgáltatásban. Ezek a VM-ek a Microsoft egyedi megrendelésére gyártott Intel Xeon processzorokon futnak, az Haswell-generációs Xeon E5-2673 v3 sorozatú chipek 2 GHz-es órajelen működnek, azonban a Turbo Boost Technology 2.0 segítségével akár 3,2 GHz-re is gyorsulhatnak. A DV2 virtuális gépek ennek köszönhetően lényegesen magasabb teljesítményre lehetnek képesek mint a D-sorozatú gépek.

A DV2 típusú VM-eket kimondottan processzorintenzív vállalati alkalmazások alá ajánlja a Microsoft, a gépek egyéb jellemzői (memória, diszk, stb.) megegyezik a D-sorozatú virtuális gépekével. Az instance-ek igénybe vehetők virtuális gépként, illetve Cloud Service-ként is. Az árakról ezen a linken lehet tájékozódni.

Az új virtuális gépek a közelmúltban “érkeztek meg” a két európai régióba (North Europe, West Europe), ahonnan már igénybe vehető a megnövekedett teljesítményű szolgáltatás az összes Azure-előfizető számára. Az új virtuális gépek kipróbálásához itt lehet egy 30 napos próbaelőfizetést igényelni 170 eurós lefogyasztható költségkerettel.

Statikus IP-cím a VM-ekhez is

Eközben lehetővé vált statikus publikus IP-címeket rendelni virtuális gépekhez. Mostanáig csak dinamikus publikus IP-címe lehetett egy VM hálózati adapterének, de az Azure Resource Managerrel történő telepítés esetén statikus IP-t is kaphat már egy VM. Fontos kiemelni, hogy a klasszikus deployment modellben létrehozott erőforrásokat ez a változás nem érinti, ott továbbra is csak cloud service-nek lehet statikus IP-címe (reserved IP). Bővebb információt a ez a dokumentum tartalmaz.

Szólj hozzá!

komment