A Windows új generációja: Windows 10

ms-event-2015-01-21-win10-46-741x416

A tegnapi napon világszerte közvetített eseményen a Microsoft izgalmas újdonságokról rántotta le a leplet és mutatta be az új Windows 10 élményt: a kis kijelzős telefonoktól a táblagépeken át egészen az óriás kijelzőkkel ellátott készülékekig minden képviselte magát a színpadon – ha lemaradtál volna az élő közvetítésről, a teljes felvétel visszanézhető a Microsoft hírportálon.

 

Windows, mint szolgáltatás és díjmentes váltás Windows 10-re

Egy egységes platform kialakításának első lépéseként a Microsoft egy kecsegtető akcióval indítja útjának az új rendszert: a felhasználók a kiadástól számított egy éven belül teljesen ingyen válthatnak Windows 10-re jelenlegi Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 rendszerükről. A váltást követően az egy év letelte után sem kell aggódnunk, a díjmentesen kapott licenc nem évül el.

Gyorsulás várható az újabb szolgáltatások, funkcionalitások kiadásában is, ugyanis a korábbi „major release” hagyománnyal szakítva – pl.: szervízcsomagok – az újdonságokat rögtön kézhez kapjuk, amint azokkal a fejlesztők elkészültek. A jövőben a Windows-ra már inkább úgy kell gondolni, mint egy szolgáltatás, ahol az operációs rendszer verziójával sem kell foglalkoznunk – a cél egy egységes rendszer kialakítása, ami a fejlesztők számára is hatalmas előnyökkel jár majd.

 

Az új Windows 10 élmény

Az új rendszer fejlesztését a Windows Insider program keretében a felhasználókkal karöltve végzi a Microsoft. A szeptemberi indulás óta regisztrált 1.7 millió tag több mint 800 000 visszajelzést küldött, ezzel is elősegítve a csapat munkáját és a tökéletes Windows élmény 10 kialakítását.

Windows10_Phone_Laptop-1C-500x285

 

Cortana a telefonunk után PC-n és táblagépen is segítségünkre siet

Cortana – a személyi asszisztens – mostantól PC-n és tableten is segíteni fog minket mindennapi tevékenységünk egyszerűbbé tételében.

Windows10_Phone_Laptop-3C

 

Windows 10 telefonon és táblagépen

A Windows 10 telefonokon és táblagépeken is gördülékeny és gyors élményt biztosít, egy már ismerős felületen.

phone_start

Vadonatúj böngészési élmény

A „Project Spartan” kódnévvel ellátott böngésző letisztult felülettel és izgalmas képességekkel felvértezve érkezik a Windows 10 új generációs böngészőjeként. Jegyzetelj közvetlenül egy weblap felületére billentyűzettel, vagy tollal, majd oszd meg barátaiddal; olvass el egy cikket egy lecsupaszított és zavaró tényezőktől mentes olvasó nézetben, akár offline; keresgélj még egyszerűbben Cortana segítségével.

Windows10_Phone_Laptop-4C

 

Univerzális Office alkalmazások

Új, érintőképernyőre optimalizált verzió érkezik a Word, Excel, PowerPoint, OneNote és Outlook alkalmazásokból, melyekkel még egyszerűbben készíthetünk összetett dokumentumokat, táblázatokat, vagy bemutatókat, akár billentyűzet és egér nélkül is.

phone_power_point

 

Új, univerzális alkalmazások a Windows 10-hez csomagolva

Akár érintőképernyős készüléken dolgozol, akár a PC előtt ülsz, egységes felülettel és eszközök között szinkronban tartott tartalommal fogsz találkozni az új Fotók, Videók, Zene, Térkép, Személyek és Üzenetek, valamint a Levelezés és Naptár alkalmazásokban.

Windows10_Phone_Laptop-2C

 

Xbox Live és Xbox App a gamereknek

Érd el az Xbox Live legjobb és leghasznosabb funkcióit Windows 10-es PC-n és Xbox One konzolon egyaránt. Vedd fel, szerkeszd és oszd meg a legizgalmasabb pillanatokat a legutóbbi játékodból a Game DVR segítségével és játsszatok egymással különböző eszközökről. A DirectX 12 a Windows 10-es játékok számára még nagyobb sebességet és hatékonyságot biztosít. Játssz Xbox One játékaiddal Windows 10-es eszközödön: streameld játékaidat otthonodon belül Xbox One konzolodról bármely Windows 10-es táblagépedre vagy PC-dre.

0114_OutWindows_tv19_011815-500x281

 

Continuum mód

Kettő az egyben eszközök esetén a Windows 10 egyszerű váltási lehetőséget biztosít billentyűzet/egér és érintés/táblagép üzemmódok között, billentyűzet csatlakoztatása, illetve eltávolításakor.

Windows10_Continuum-1C

 

Új Windows 10 eszközök

Windows-10_Product-Family
A Windows 10 a legkisebb kijelzővel rendelkező telefonoktól az Xbox One konzolon át egészen az óriás kijelzős eszközökig mindenen működik. Az eseményen pedig két újabb eszköz is bemutatkozott a Windows 10 termékpalettában, a Microsoft Surface Hub, illetve a Microsoft HoloLens.

 

Microsoft HoloLens: a holografikus jövő

Helyezz el univerzális alkalmazásokat a térben és lépj kapcsolatba velük. A vezetékek és külön eszköz – tablet vagy PC – nélkül használható szemüveg holografikusan vetíti ki a felhasználó elé az elemeket, melyekkel kézmozdulatok, vagy hangutasítások használatával léphet kapcsolatba. A Microsoft HoloLens-ről egy lenyűgöző bemutató videó is készült.

MSHoloLens_MixedWorld_LivingRoom_LongBrowser_RGB

 

Microsoft Surface Hub: 55 és 84 colos Surface csoportos munkára befogva

Az eseményen egy másik, 55 és 84 colos kivitelben kapható Microsoft Surface Hub is bemutatkozott. A Skype for Business és OneNote testreszabott verziójával, beépített kamerával, mikrofonnal és szenzorokkal felvértezett interaktív tábla, mely új szintre helyezi a vállalati megbeszéléseket, a közös értekezleteket.

PPI_1

 

Mi következik?

A Windows 10 Consumer Preview verzió a következő héten válik elérhetővé a Microsoft Insider Program tagjai számára, így érdemes előre regisztrálni. Az eseményen bemutatott újításokból nem minden válik elérhetővé első körben, az elkövetkező néhány hónapban folyamatosan kerülnek kiadásra az új képességek.

A Windows 10 telefonokra szánt verziója februárban teszi tiszteletét, így arra még várniuk kell az érdeklődőknek.

 

Szólj hozzá!

komment