A Windows 10 bemutatkozik a vállalatoknak

Üdvözlök mindenkit San Franciscóból! Jim Alkove vagyok, a Windows vállalati programmenedzsment csapatának vezetője. A mai napon Terry Myerson és Joe Belfiore bejelentették a Windows tervezése és fejlesztése során alkalmazott új megközelítésünket, és először mutatták be a Windows 10 korai verzióját a nyilvánosságnak. A Windows 10 az operációs rendszerünk következő generációját jelenti, amely egységes, ismerős és széles körben kompatibilis működési környezetével alkalmazkodik a felhasználó által használt eszközhöz és ahhoz, amilyen tevékenységet éppen végez rajta, így még nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé.

A mai napon elkezdjük megosztani a rendszerrel kapcsolatos terveinket nagyvállalati ügyfeleinkkel. Ez a folyamat most korábban kezdődik, mint az előző verziók esetében, ugyanis fontos számunkra, hogy vállalati ügyfeleink ismerjék termékfejlesztési elképzeléseinket. Véleményük és visszajelzéseik rendkívül fontosak, hiszen az ő igényeiknek megfelelő termékeket kívánunk készíteni. Elképzeléseink egy része már a Windows 10 október 1-jén megjelent technikai előzetesében is tetten érhető, míg mások a későbbi frissítésekkel érkeznek majd. Sok mindenről szeretnénk tájékoztatást adni, ezért a következő hónapok során várható cikkeimben én is részletesebben bemutatok majd néhány kulcsfontosságú területet.

 windows-10

 

 

 

 

 

Windows 10: a nagyvállalati ügyfelek igényeire szabott rendszer

A Windows 10 az eddigi legnagyszerűbb platformot jelenti majd a szervezetek és dolgozóik számára. A vállalati ügyfeleknek több okból is érdemes kimondottan figyelniük a Windows 10-re. Nem csak a felhasználói felület nyújt ismerős és kényelmes élményt. A vállalatok számára szükséges számtalan funkció és szolgáltatás a platform szintjén megtalálható, így például a nagyvállalatok elvárásainak is megfelelő biztonsági, identitáskezelő és tartalomvédelmi funkciók is, így a rendszer kevésbé komplikált és fejlettebb munkakörnyezetet kínál a modern vállalatok igényeinek megfelelően. Az operációs rendszer felügyeletét és üzembe helyezését is egyszerűsítettük, ami szintén hozzájárul a vállalatok költségeinek csökkenéséhez. Így például Windows 7-ről vagy 8-ról az operációs rendszert az eszközök formázása és újratelepítése nélkül is lehetséges az újabb verzióra frissíteni. Mindemellett nagyobb szabadságot kínálunk a vállalatoknak annak eldöntéséhez, hogy milyen ütemben kívánják bevezetni a legújabb innovációkat, visszajelzéseikkel pedig a fejlesztések irányát is befolyásolhatják.

Egyetlen, egységes Windows-platform

Az előzőek mellett a Windows 10 egységes és univerzális alkalmazásplatformot, biztonsági modellt, valamint üzembe helyezési és felügyeleti módszereket kínál. A különböző platformjaink összevonásával létrejövő egységes környezet bármilyen eszközön képes lesz működni, az apró és vékony kézieszközöktől kezdve a legnagyobb és legerősebb laptopokig, asztali gépekig és all-in-one számítógépekig. A Windows 10 még az ipari és speciális használatra tervezett, strapabíró eszközökön, célorientált ipari megoldásokon, a „dolgok internetjéhez”  (Internet of Things) csatlakozó használati tárgyakon vagy akár a 85” méretű konferenciatermi érintőképernyőkön is használható lesz.

Természetesen használható a mindennapokban és a munkahelyen

A Windows 10 kezelése gyakorlatilag semmilyen betanulást nem igényel. Az egérrel és billentyűzettel dolgozó felhasználók számára a Windows 10 felhasználói élménye a már jól ismert asztalon kezdődik. Kibővítettük a Windows 7-ben megszokott Start menüt, amelyből egyetlen kattintással elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és fájlok. A Windows 10-ben számos ismert hatékonyságnövelő funkció, például a dokkolás is fejlettebbé vált. Áthidaltuk a szakadékot a táblagépekre optimalizált érintésvezérlés, illetve az egérrel és billentyűzettel történő kezelés között: a modern stílusú alkalmazások már ablakban is futhatnak, így zökkenőmentesen használhatók az asztali munkaterületen a hagyományos alkalmazásokkal párhuzamosan.

Védelem a modern biztonsági fenyegetésekkel szemben

A Windows 10-ben a biztonsági és identitásvédelmi funkciók terén is számos fejlesztés mutatkozik be, amelyek könnyen kezelhetők, és nem csorbítják a felhasználói élményt. Ilyen például az eszközök, alkalmazások és webhelyek eléréséhez használható felhasználói identitások létrehozásának lehetősége, amely ellenállóbbá teszi a rendszert a behatolási és adatlopási kísérletekkel és az adathalászattal szemben. E megközelítés jelentősége abban rejlik, hogy az operációs rendszer beépített szolgáltatásaként valósítja meg a többfaktoros megoldások, például az intelligens kártyák és a tokenalapú rendszerek biztonsági koncepcióját, feleslegessé téve ezzel a külön biztonsági hardvereszközök használatát.

Emellett az üzleti adatok védelmének támogatását is továbbfejlesztettük. A BitLocker ugyan segít az eszközön tárolt adatok védelmében, miután azonban az adatok elhagyják az eszközt, már nem nyújt számukra védelmet. A Windows 10 ugyanakkor az alkalmazás- és fájlszintű konténerek és adatelkülönítés segítségével egy további védelmi réteget biztosít – ezzel olyan védelmi megoldást kínál, amely mindenhová elkíséri az adatokat. A táblagépen vagy asztali gépen tárolt adatok így ugyanolyan szintű védelmet élveznek akkor is, ha USB-meghajtóra másolják, e-mailben elküldik vagy a felhőbe továbbítják őket. Mindez az egyszerű használatnak és a közvetlenül a fájlok szintjén lehetséges adatvédelemnek köszönhetően rendkívül hatékony megoldást jelent majd. A felhasználóknak így a vállalati adatok biztonságának megőrzéséhez nem kell változtatniuk munkamódszereiken, sem speciális alkalmazásokkal vagy elszigetelt környezetben dolgozniuk.

A munkaerő növekvő mobilitása miatt a hálózati erőforrások biztonságos elérése minden szervezet számára fontos szemponttá vált. A dolgozóknak a hatékony munkához szükségük van arra, hogy bárhol, különböző eszközökkel is hozzáférhessenek a kritikus fontosságú adatokhoz és alkalmazásokhoz. A Windows 10 által kínált eszközökkel a szervezetek biztonságosabb és jobban kontrollált VPN-hozzáférést biztosíthatnak a felhasználóknak.

A folyamatos innováció támogatása

Ahogy már említettem, a Windows 10 fejlesztésekor arra törekszünk, hogy az operációs rendszer üzembe helyezéséhez minél kevésbé legyen szükség időigényes és költséges formázási és újratelepítési műveletekre. Tisztában vagyunk vele, hogy az alkalmazások kompatibilitása kritikus szempont a vállalatok számára. Kiemelt célunk a kiváló együttműködés minden meglévő alkalmazással, a rendszert ugyanakkor kompatibilitástesztelő eszközökkel is bővítettük. Olyan egyszerű és megbízható, közvetlen frissítési folyamatot alakítunk ki, amely a jelenlegi felügyeleti infrastruktúrával is lebonyolítható. Az új, dinamikus üzembe helyezési funkciókkal a vállalatok újratelepítés nélkül konfigurálhatják újonnan vásárolt eszközeiket.

Mindig biztonságos és naprakész környezet

A Windows 10 kialakításánál fogva nagyobb szabadságot és rugalmasságot nyújt a vállalat számára, melynek köszönhetően eltérő ütemben vezetheti be az újításokat a különböző felhasználói csoportok körében – ahelyett, hogy egyetlen uniformizált megoldást kényszerítene mindenkire.

A vállalat így a gyorsabb tempójú fogyasztói termékfrissítési ütemezést is követheti, vagy igény szerint „lezárhatja” a működés szempontjából kritikus környezeteket, ahol csak a biztonsági és a kritikus frissítéseket telepítik a rendszerekre. Választható lesz ugyanakkor egy köztes lehetőség is azokhoz a rendszerekhez, amelyek ugyan működési szempontból nem kritikusak, azonban üzemszünet nélkül lépést kell tartaniuk a legújabb innovációkkal. A vállalatnak nem kell azonban elköteleznie magát egyetlen frissítési modell mellett: várhatóan a legtöbben vegyes megközelítést fognak alkalmazni, amely figyelembe veszi a különböző felhasználási helyzeteket.

Az egyéni felhasználók és az ezt választó vállalatok azonnal telepíthetik majd a Windows Update szolgáltatással terjesztett legújabb frissítéseket. A vállalati ügyfelek szegmentálhatják saját felhasználói csoportjaikat, és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb frissítési modellt és ütemezést. Több lehetőség közül választhatnak a frissítések telepítésének módja terén is – akár a Windows Update szolgáltatást, akár saját, felügyelt környezetet használnak erre. A biztonsági és a kritikus frissítések pedig minden modell esetén havi rendszerességgel érkeznek majd.

Univerzális felügyeleti támogatás

A Windowsban mindig elérhetők voltak a vállalatok által igényelt eszközfelügyeleti szolgáltatások: az Active Directory és a System Center hatékony lehetőségeivel a windowsos eszközök teljes mértékben felügyelhetők. A Windows 10 a beépített mobileszköz-felügyeleti (MDM) képességeket az új, mobil- és felhőorientált felhasználásokra is kiterjeszti, a hagyományos laptopok és asztali számítógépek mellett. Az ügyfelek kényelmesen és egyszerűen, a felhőből is végezhetik a felügyeleti feladatokat (a Windows Intune és hasonló szolgáltatások segítségével), miközben az összes szükséges lehetőség rendelkezésükre áll. A Windows 10 így bármilyen felhasználási helyzetben eleget tesz a vállalatok felügyeleti igényeinek.

Alkalmazás-áruház a vállalatoknak is

A Windows 10 egyetlen alkalmazás-áruházat kínál majd, amely valóban szem előtt tartja a vállalatok igényeit is. Az új, egységes alkalmazásbolt a tervek szerint lehetőséget nyújt majd az alkalmazások mennyiségi licencelésére a meglévő szervezeti identitás alapján, illetve a rugalmas terítési lehetőségek mellett arra is, hogy az ügyfelek szükség esetén bármikor visszanyerjék és újrahasznosítsák a licenceket. A vállalatok saját, testreszabott áruházat is létrehozhatnak majd dolgozóik számára, ahol a vállalati alkalmazások mellett a Windows Áruház szelektált alkalmazásai közül is válogathatnak.

A Windows 10 már holnaptól kipróbálható!

Reméljük, hogy Önök is hasonló lelkesedéssel várják a Windows 10-et, mint mi magunk. Október 1-jén útjára indítjuk a Windows Insider Programot, és a Windows 10 technikai előzetesét elérhetővé tesszük a program résztvevői számára. Örömmel várjuk a résztvevők jelentkezését, akik elsőként próbálhatják ki a rendszer újabb verzióit, amint azok elérhetővé válnak, az új Windows Feedback alkalmazással pedig közvetlenül a rendszerből befolyásolhatják a termékfejlesztés irányát. Bízunk benne, hogy Önök is örömüket lelik majd a Windows 10 használatában, és kíváncsian várjuk, milyen fejlesztéseket és új funkciókat várnak a rendszertől saját vállalatuk számára.

Szólj hozzá!

komment