A Microsoft lerántja a leplet a Windows jövőjéről

Microsoft Magyarország

H-1031 Budapestmicrosoft

Graphisoft Park 3.

Tel:     +36 (1) 437-2800

Fax:    +36 (1) 437-2899

Microsoft Ügyfélszolgálat

Tel:      +36 (1) 2 MS INFO   [267-4636]

E-mail:  msinfo@microsoft.hu

 

A Microsoft lerántja a leplet a Windows jövőjéről

A vállalat először engedett bepillantást a Windows 10-be, a nagyvállalatoknak szánt fejlesztések és nyílt együttműködési program bemutatásával

SAN FRANCISCO, 2014. szeptember 30. – A Microsoft kedden bemutatta a Windows operációs rendszer következő verzióját, a Windows 10-et egy korai technikai előzetes (Technical Preview) formájában, amely október 1-től lesz elérhető PC-re. A bemutató során a hangsúlyt a vállalatoknak szánt fejlesztések, a megújult felhasználói felület, valamint a továbbfejlesztett biztonsági és felügyeleti funkciók kapták. A vállalat ugyancsak mostanra időzítette a Windows Insider Program (WIP), az eddigi legnagyobb nyílt, együttműködő jellegű fejlesztési programjuk bemutatását, amely új alapokra helyezi a Windows fejlesztésének folyamatát az ügyfelek igényeinek maximális figyelembe vételével. A program résztvevői a Windows 10 technikai előzetese mellett a fejlesztési ciklus során rendszeresen hozzájutnak a rendszer újabb verzióihoz, és visszajelzéseket adhatnak a fejlesztőknek.

„A Windows 10 a Windows teljesen új generációjának első képviselője, amely megújult felhasználói élményt és új lehetőségeket biztosít a felhasználóknak, legyen szó munkáról, játékról vagy kapcsolatteremtésről – fogalmazott Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős részlegének ügyvezető alelnöke. – Ez lesz az eddigi legátfogóbb operációs rendszerünk és a Windows eddigi legjobb kiadása, amely a vállalati ügyfeleket szolgálja. Örömmel várjuk a lehetőséget, hogy széles körben együtt dolgozhassunk a Windows köré szerveződött közösséggel annak érdekében, hogy közösen kelthessük életre a Windows 10-et az elkövetkező hónapokban.”

Windows 10: ismerős és egységes felhasználói élmény minden eszközön

A Windows 10 egységes, ismerős és széles körben kompatibilis működési környezetével alkalmazkodik a felhasználók által használt eszközökhöz – legyen szó Xboxról, PC-ről, telefonokról, táblagépekről vagy egyéb készülékekről – és ahhoz, amilyen tevékenységet éppen végeznek rajtuk, így még nagyobb egyéni hatékonyságot tesz lehetővé. A Windows 10 problémamentesen fut majd a legkülönbözőbb eszközökön, az ún. „dolgok internetjét” (Internet of Things) alkotó készülékektől kezdve egészen a nagyvállalati adatközpontokig. A Microsoft egységes alkalmazásplatformot biztosít a fejlesztők számára mindezeken az eszközön, ugyancsak egységes alkalmazás-áruházzal. A fejlesztők által készített alkalmazások egyszerűen telepíthetők lesznek a különféle típusú eszközökön, így a felhasználók számára minden eddiginél egyszerűbb lesz az alkalmazások felfedezése, megvásárlása és frissítése.

Windows 10: a modern vállalatok igényeire szabott rendszer

A Windows 10 rendszerben a vállalatok számára szükséges szinte minden funkció és szolgáltatás a platform szintjén megtalálható, így például a nagyvállalatok elvárásainak is megfelelő biztonsági, identitáskezelő és tartalomvédelmi funkciók is. A rendszer mindezt oly módon valósítja meg, hogy jóval hatékonyabb, ám egyben kevésbé komplikált munkakörnyezetet kínál, mint más megoldások. A fejlesztések egyik kiemelt területe a felhasználói identitások védelme volt, így az új rendszer jobban ellenáll az illetéktelen behatolási és adatlopási kísérleteknek, az adathalászatnak. A Windows 10 ugyancsak segít megakadályozni az adatszivárgást az alkalmazás- és fájlszintű konténerek és adatelkülönítés segítségével, ezzel olyan védelmi megoldást kínál, amely mindenhová elkíséri az adatokat tabletről vagy PC-ről USB-meghajtóra, e-mailben vagy a felhőbe.

Az operációs rendszer felügyelete és üzembe helyezése is egyszerűsödött, ami szintén hozzájárul a vállalatok költségeinek csökkenéséhez. Így például Windows 7-ről vagy 8-ról az operációs rendszert az eszközök formázása és újratelepítése nélkül is lehetséges az újabb verzióra frissíteni. A vállalatok azt is megválaszthatják, hogy milyen gyorsan szeretnék alkalmazni a legújabb fejlesztéseket, és visszajelzéseikkel befolyásolhatják a fejlesztések irányát. Mi több, a szervezetek saját igényeiknek és működési környezetüknek megfelelő alkalmazás-áruházat is kialakíthatnak. Az áruház lehetőséget nyújt majd az alkalmazások mennyiségi licencelésére és rugalmas terítésére, valamint arra is, hogy az ügyfelek szükség esetén bármikor visszanyerjék és újrahasznosítsák a licenceket.

Hatékonyságnövelő funkciók a technikai előzetesben

A Windows 10 korai technikai előzeteséből kiderült, hogy a rendszer korábban nem látott rugalmasságot és könnyű kezelhetőséget nyújt a már megszokott Windows-környezetben:

  • Kibővített Start menü: Visszatért a megszokott Start menü, amelyből egyetlen kattintással elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és fájlok, egy új, személyre szabható területre pedig a kedvenc alkalmazások, programok, névjegyek és webhelyek kerülhetnek.
  • Ablakban futó alkalmazások: A Windows Áruházban vásárolt alkalmazások már ugyanúgy jelennek meg, mint bármilyen más asztali alkalmazás: átméretezhetők és áthelyezhetők, a felső címsor segítségével pedig egyetlen kattintással teljes méretűre növelhetők, a tálcára helyezhetők vagy bezárhatók.
  • Fejlettebb dokkolás: A dokkolási funkció fejlesztései révén egyszerűbben és intuitívabban dolgozhatunk egyszerre több alkalmazásban. Az új, négyfelé osztott elrendezéssel akár négy alkalmazás is dokkolható a képernyőn. A Windows a többi, éppen futó alkalmazást és programot is felkínálja dokkolásra, és okos javaslatokat tesz a szabad képernyőterület kitöltésére a megnyitott alkalmazásokkal.
  • Az új Feladatnézet gomb: A tálcán található új Feladatnézet gombbal egy helyen érhető el az összes futó alkalmazás és megnyitott fájl, ezzel könnyen lehet egyik fájlról vagy alkalmazásról a másikra váltani, és egyetlen kattintással hozzáférhetünk az újonnan létrehozott asztalokhoz is.
  • Több asztal: Ha túl sok alkalmazás és fájl van megnyitva, célszerű egy újabb asztalt létrehozni, amelyeken a feladatnak, az adott projektnek megfelelően csoportosíthatjuk azokat. Az asztalok létrehozása és az asztalok közötti váltás egyszerűen megy.

 

Nyílt, együttműködő jellegű fejlesztés

A Windows Insider Program elindításával a Microsoft azt is bebizonyította, hogy elkötelezett a felhasználókkal való szoros együttműködés mellett, és kész arra, hogy a Windows jövőjét velük együtt alakítsa. A Windows Insider Program résztvevői párbeszédet folytathatnak a Microsofttal, és a teljes fejlesztési ciklus során visszajelzéseket adhatnak a termék korai kiadásairól. A program a résztvevők számára számos lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatba lépjenek a Microsofttal: erre szolgál például a Windows Feedback alkalmazás – ezen keresztül az ötleteiket oszthatják meg a felhasználók és felhívhatják a figyelmet a működési hiányosságokra –, a Windows Technical Preview Forum segítségével pedig közvetlenül kapcsolatba léphetnek a Microsoft mérnökeivel és a többi résztvevővel. A WIP programról és a technikai előzetesről további információ a következő címen olvasható: http://preview.windows.com.

 

A Microsoftról:

A Microsoft a világ legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató cége. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve a felhőalapú lakossági és vállalati szolgáltatásokon át az összetett hálózati, üzleti szoftverekig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt, partnerprogramjában pedig 2200 hazai vállalkozással működik együtt. A magyar leányvállalat 2003-ban, 2006-ban, 2008-ban, valamint 2012-ben is elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet, 2010-ben pedig az MNKSZ pályázatán a “Legjobb Női Munkahely 2009” címet érdemelte ki. A Microsoft Magyarország a 2012-2013-as üzleti évben a világ összes Microsoft leányvállalata közül a legjobbnak bizonyult. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2011. október 24-től Papp István tölti be.

Bővebb információ a www.microsoft.hu weboldalon található.

 

 

További információk:

Kristóf Judit                                                            Csóti Janka
Microsoft Magyarország                                           Uniomedia Communications
+36 20 578 9585                                                       +36 70 387 4645
juditk@microsoft.com                                               janka.csoti@uniomedia.hu

Szólj hozzá!

komment