9926 az új év első buildje

Kedves Olvasók!

 

Elindult az új év, s máris a nagy Microsoft bejelentések után pár nappal egy újabb builddel lehettünk gazdagabbak mi, az Insider program résztvevői. Számos külső és belső újítást is magában hordoz eme új verzió, s a Microsoft ígérete szerint a végleges kiadásig még egyszer nem kell ekkora időt új build nélkül töltenünk, mint most az ünnepek miatt. Nézzük meg tehát, milyen újdonságokat tartogat számunkra a 9926-os build.

Fontos kiemelni, hogy még ez a build is Technical Preview, tehát csak hozzáértőknek ajánljuk. Éppen ezért, mint a korábbiakban is, több ismert hibát is tartalmaz ez a verzió a számos újdonság mellett.

Nézzük meg elsőre azt a pár kellemetlenséget, amivel szembesülhetünk a frissítést követően.

 • Telepítést követően dual boothoz hasonlóan rendszerválasztó menüt láthatunk. Ezt az msconfig segítségével nyugodtan törölhetjük, ha nem akarunk minden alkalommal választani, vagy várni 30 másodpercet az indításnál
 • Azon Xbox Live játékok, melyek bejelentkezést igényelnek, előfordul, hogy nem indulnak el megfelelően. Ennek a hibának a javítása hamarosan Windows Update-n keresztül érkezik. (Ezt egy nemrégiben érkezett Update javította)

xboxgames_errormessage

 • Akkumulátor ikon kijelzése a zárolási képernyőn olyan eszközök esetében, melyekben nincs is akkumulátor.
 • A Start menüben található csempék csonkítva mutatják az alkalmazás nevét
 • Távoli asztalnak van néhány megjelenítési problémája.
 • Connected Standby funkcióval rendelkező eszközök (mint például a Surface Pro3) az elvártnál rövidebb üzemidővel szembesülhetnek.
 • Cortanaban az emlékeztetők nem szerkeszthetőek és az összetettebb emlékeztetők esetleg nem jönnek létre. Azok az emlékeztetők, amelyek már megtörténtek, nem jelennek meg a History részen Cortana Notebook-jában.
 • A Zene alkalmazás eltűnik, amennyibe n a megnyitást követő 16 másodpercen belül minimalizálásra kerül. Átmeneti megoldás, hogy megnyitás után hagyjuk úgy 20 másodpercig, s nem lesz ilyen problémánk.
 • Alkalmanként a Start menü elindítása meghiúsul (egy nemrég kiadott frissítéssel javították)

 

Most viszont nézzük meg milyen újításokkal találkozhatnak az Insider program tagjai, akik a legfrissebb buildre frissítenek, ami mint a cikk címéből is már kiderült, a 9926-os.

Cortana a Desktopon: Igen, a telefonunk után Cortana az asztali Windows-on is tiszteletét teszi, igaz még csak kezdetleges verzióban. Mindösszesen egy klikkelésre illetve egy “Hey Cortana” megszólításra van tőlünk”. Akik már használták Cortana-t korábban a telefonjukon is, azok természetesen ha ugyanazzal a  Microsoft Account-al lépnek be, akkor az érdeklődési köröket és kiemelt híreket természetesen azonnal feldobja Cortana nekünk. A személyi asszisztensünk a Windows 10-en az alkalmazások, beállítások és fájlok között is keres nekünk, vagy akár a Weben is. Egyelőre csak az USA-ban érhető el hivatalosan, de a jövőben természetesen több nyelven is elérhető lesz, illetve a funkcióit is folyamatosan bővítik.

cortana

Új Start menü: A szemfülesek az új Start menüben is észrevehettek néhány változtatást. Lehetőségünk van teljes képernyőre egy kattintással kirakni a Start menüt, ezzel a Windows 8/8.1-ből nagyon ismerős Start screent kapjuk vissza. Nem észrevehető változtatás, hogy a Start menüt XAML-ben újraírták. További fejlesztések és újítások még folyamatosan érkeznek a Start menühöz (átlátszóság is többek között), fogd és vidd megoldások és az átméretezhetőség is.

Continuum: Még szeptemberben mutattak először egy videót, amiben megcsodálhattuk, hogy a continuum segítségével a Windows 10 dinamikusan tud alkalmazkodni ahhoz, hogy most éppen táblagép vagy laptop üzemmódban használjuk az eszközünket. Ez különösen hasznos funkció a hibrid gépek tulajdonosai számára. Surface Pro3-on használom és teljesen jól működik. A nem lecsatolt csak hátrahajtott billentyűzetet is azonnal érzékeli. Tablet tulajdonosoknak külön jó hír, hogy a sokak által hiányolt gesztusok ismét visszakerültek, sőt a modern appokon túl a “hagyományos”, desktop appokat is lehetőségünk van bezárni egy fentről lefelé irányzott egyszerű mozdulattal.

Új Beállítások app: Komoly változáson esett át a Beállítások szekció. A vezérlőpultra sem igazán lehet ráismerni a jelenlegi formájában. Természetesen ezek még továbbra sem a végleges verziók/kinézetek, folyamatosan csiszolgatják még őket, de az ígéretek szerint minden eszközön ismerős beállításokat fogunk találni, amin Windows10 fut. A beállítások appban lehetőségünk van keresni, hogy még gyorsabban megtaláljunk valamit. A keresés érdekessége, hogy olyan találatokat is kidob, melyek csak a vezérlőpultban találhatóak meg (jelenleg), s egyből odadob minket ha kiválasztjuk azt amit szeretnénk.

settings

Vezeték nélküli audio és videó csatlakozás: Talán kevesebbek számára érdekes a következő fejlesztés, de a Bluetooth és Miracast technológiákat támogató vezeték nélküli audió és video eszközök csatlakoztatása gyorsabb és még egyszerűbb lett. Legegyszerűbb úgy elérni a funkciót, hogy az újonnan debütáló Action Centerben a Connect-re kattintunk, de használhatjuk természetesen a jól bevált Windows+P billentyűkombinációt is. Szintén egy Surface Pro3 TV-vel és Miracast-os Sony TV-vel teszteltem, kevesebb mint 3 másodperc alatt a Surface képe máris a TV-men volt.

notifications

Új Fotók és Térképek alkalmazások: Ahogy Joe Belfiore is mondta, a Windows 10-ben számos új és frissített alkalmazással találkozhatunk majd a végleges verzióban, melyek közül párba az Insider program lelkes tagjai betekintést nyerhetnek már korai fázisban is. Ebben a buildben a Photos és Maps alkalmazások új verzióival ismerkedhetünk meg. A Photos alkalmazás a helyi lemezen és a OneDrive-on tárolt képeket is megmutatja. Természetesen szerkesztésre is lehetőségünk van, azonban néhány funkció – mint például az album létrehozása – még jelenleg nem elérhető.

Windows Store Beta: Ebben a buildben mutatkozott be az új Store is. Jelenleg még kicsit zavaró lehet, hogy a régi is elérhető, azonban szerették volna, ha az Insiderek a lehető leghamarabb betekintést nyerhetnek a készülő új Store-ba. Egyszerű megkülönböztetni őket, ugyanis az új Beta Store csempéje szürke színű jelenleg, míg a “régi” a jól megszokott zöldet használja. Az új Store új felületet is kapott, azonban programok telepítésére jelenleg csak USA beállítások mellett van lehetőség. Természetesen ez a modern alkalmazás is képes ablakban futni, és rendszertől függetlenül frissíthető. Az alkalmazáson belüli vásárlás az innen letöltött appok esetében nem elérhető még, ezen ne lepődjön meg senki :) A közeljövőben további új információkat fogunk veletek megosztani az új Windows Store-al kapcsolatban.

storebeta

 

Xbox alkalmazás: Ebben a buidben már lehetőségünk van kipróbálni a teljesen megújult Xbox alkalmazást is. Egy egész külön posztot lehetne írni róla, ebbe most nem mennék, de az angolul tudok mindenképpen olvassák el az Xbox Wire posztját. Kinézetre is eltér a már ismerős Smartglass vagy akár Games alkalmazásoktól.

xboxapp

Ezek csak a legfontosabb újítások, melyek ebben a  buildben találhatóak meg.

Most pedig vegyük sorra azokat a változtatásokat, melyeket a felhasználók visszajelzéseinek köszönhetően eszközöltek:

Természetesen lehetetlen minden megvalósított felhasználói kérést felsorolni, így most csak a legfontosabbakat emelném ki, a számos „motorháztető alatti” változtatás mellett:

 • A felhasználók kérésére több nyelv támogatása is bekerült ebbe a buildbe, igaz a magyar sajnos még nincs köztük, de véleményem szerint elég jó esélyünk van arra, hogy a következő körben benne legyünk. A következő nyelvek támogatottak: Japanese, Russian, German, French, French (Canada), Korean, Italian, Spanish, Spanish (Latin America), Traditional Chinese, Swedish, Finnish, Turkish, Arabic, Dutch, Czech, Polish, Thai, Vietnamese (Language Interface Pack), Catalan (Language Interface Pack), and Hindi (Language Interface Pack).
 • A Windows Update új build letöltése során már folyamatjelző csíkot mutat, nem pedig csak karikát fogunk bámuni. Ezt már az elejétől fogva rengeteg felhasználó kérte, a következő buildnél már pontosan fogjuk látni, hogy hol is tartunk.
 • ALT-Tab billentyűkombináción is módosítottak. Egyértelműen megkülönböztethető a Task View animációtól, így a flehasználók nem kavarodnak bele, hogy most épp a Task View vagy a hagyományos ALT-TAB nézetben vannak.
 • Minket ugyan nem igazán érint (vagy csak nagyon kevés olvasót), de a Perzsa naptár formátum is bekerült ebbe a buildbe.
 • Másik szintén sokak által kért funkció volt, hogy a File Explorer (Windows intéző) megnyitásakor ne a az újonnan debütált Quick Access nézet legyen, hanem a jól megszokott sajátgép. Ez is bekerült mint módosítható funkció

folderoptions

 • Több visszajelzés is érkezett a tesztelőktől, miszerint a hamburger menün belül a teljes képernyős módot nehéz megtalálni, így a modern alkalmazások esetében egy külön gombot kapott a címsorban.
 • Végül, de nem utolsósorban pedig számos visszajelzést kaptak azzal kapcsolatban, hogy a billentyűzeten a caps lock/scroll lock/num lock visszajelző LED-je nem világít. Mindenki legnagyobb örömére ezt a hibát is sikerült orvosolni Köszönjük mindenkinek a türelmét!

Tehát kedves Insiderek nincs más hátra mint előre. Ha még nem tettétek volna meg, akkor frissítsetek a 9926-os buildre és írjátok meg véleményeteket, tapasztalatotokat.

 

Köszönöm a figyelmeteket, remélhetőleg hamarosan újabb build-et köszönthetünk köreinkben. ;)

Szólj hozzá!

komment