7 ország 7 adatkocka?

Kővári Attila BI és adattárház blogjaKővári Attila

A probléma a következő. Adott egy csillagsémás adattárház amely 7 különböző ország forrásrendszeréből táplálkozik. A dimenziók konformak azaz 1 termék 1 vevő, stb. dimenzió van és mind a 7 ország ugyanazt a konform dimenziót használja. A csillagsémán egy OLAP kocka ül.
Kérdés: odaadjuk az országoknak a nagy kockát es jogosultságkezeléssel oldjuk meg a 7 ország elemzési lehetőségeinek szabályozását vagy létrehozunk minden egyes országnak egy kicsi, csak az ö adatait tartalmazó részkockát?
Érvek a 7 kocka mellett
Felhasználói élmény
Dolgoztam korábban egy cégnek, akiknél külön osztály volt a belföldi és az export értékesítés elemzésére, és az Export értékesítési vezető kifogásolta – teljesen jogosan – hogy miért kell végigrágnia magát állandóan a belföldi vevőkön. Szétszedtük a kockát és csináltunk belőle egy belföldi és egy export kockát. Ennek analógiájára itt is érdemes lenne csinálni 7 kockát, 7 vevődimenziót, stb.
Testreszabhatóság
Valószínűleg elő fog fordulni, hogy az egyes országok saját hierarchiát, saját mutatószámot, stb. szeretnének készítetni. Olyanokat, amelyek csak ők fognak használni. Ezt az egyéni kockákkal, dimenziókkal könnyen meg tudjuk oldani, a nagy kockában ez kicsit körülményes lenne.
Rövidebb fejlesztési idők
Az egyes országok egyéni fejlesztési igényeit egymástól függetlenül tudjuk megvalósítani és élesbe állítani, így nem kell minden országnak megvárni, amíg a nagy kocka fejlesztései élesbe kerülnek.
Üzleti tervezés
Az egyes országok OLAP oldalon terveznek, itt készítik az előrejelzéseket és ide veszik fel céljaikat is. Egyszerűbb és tisztább ha minden egyes ország a saját kockájában tervez és a nagy kockába már csak a konszolidált, jóváhagyott terv kerül.
Érvek az egy nagy kocka mellett
Változások követése
Az adattárház adatmodelljének változásakor, vagy egy számított mező képletének megváltozásakor nem kell 7 kockán végigverni a változásokat
Fejlesztés
7 kocka, 7 dimenzió, 7 mutatószám fejlesztése jóval tovább tart mint 1 kocka, 1 dimenzió, 1 mutató fejlesztése. Ha nem is hétszer annyi időbe, mint az 1 kocka fejlesztése, de a többszörösébe.
Összességében a jobb felhasználói élmény miatt a 7 kis kockát érdemes válaszani. Még akkor is, ha annak egy kicsit tovább tart a fejlesztése és drágább az üzemeltetése…

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról és jöjjön el a 2014. április 8.-i BI és adattárház projektvezető képzésre.

Részletek >>

Már úton a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre!

Ha tetszett, nézze meg a BI jegyzetek-et is

Szólj hozzá!

komment