10061 & 10074 – megújult natív alkalmazások és még nagyobb testreszabhatóság

Kedves Olvasók,

körülbelül egy hónapja frissíthettek utoljára az Insiderek a 10049-es build-re (Fast ring esetén), most pedig a Fast Ring-ben lévő önkéntes tesztelők a 10061-es buildet kapták meg, majd nem sokkal később a 10074-est is.

Ez a frissítés számos szemmel látható újdonságot is tartalmaz, melyeken szeretnélek benneteket végig vezetni. Szokás szerint elsőre csak a hibákat szeretném felsorolni, méghozzá azokat, melyeket a 10074-es buildben sem javítottak még, így a 10061-esnél a lista már jóval szűkebb lesz. Azt már előre elmondom, hogy ez egy különleges build, nem, csak azért mert a Build nyitónapján vált elérhetővé, hanem mert annyi apró láthatóváltozás és újdonság került bele ebbe a verzióba, hogy páran lehet, csak két nekifutásra fogják végigolvasni a cikket [Szimbólum]

Az újdonságok előtt akkor elsőre nézzük is át a hibákat.

Ismert hibák:

  • A Windows Store Beta (szürke csempe) és a Project Spartan ikonja a frissítést követően eltűnt a tálcáról. Aggodalomra semmi ok, egyszerűen a jól ismert módszerrel újra kitűzhetjük őket, persze csak ha akarjuk.
  • Cortana néhány funkciója nem működik megfelelően, illetve olyan új funkciókra hívja fel a figyelmünket melyek még nem lettek implementálva ebbe a verzióba.
  • Project Spartan-ban előfordulhat, hogy a kijelölés a szövegdobozokban nem látszik, de a kivágás/másolás/beillesztés ennek ellenére normálisan működik. Ennek a hibának a javítása is úton van már, Windows Update-n fog feltűnni.
  • A nagyító nem működik, ha rögzítjük. Windows Updaten keresztül hamarosan javításra fog kerülni.

 

Nézzük meg, milyen újdonságokat tartalmaz ez a build az előzőekhez képest. (Igyekszem a 10061-es illetve a 10074-es build újdonságait is csokorba szedni és kiemelni a legfontosabbakat számotokra)

Start menü

A Start menü területén több változást is eszközöltek. A kikapcsoló gomb jobb felülről bal alulra került az All Apps fölé (ezt mindenkinek az egyéni ízlésére bízom, hogy most ez jó vagy sem:)). Átméretezhető lett ismét a Start menü a visszajelzéseknek megfelelően, illetve a 10074-es buildben az áttetszőség illetve az átlátszóság is helyet kapott. (A felhasználók 50%-nak átlátszó, másik felének áttetsző a Start menü).

startmenu

A csoportokat könnyebben rendezhetjük, átnevezhetjük, és a teljes csoportot egyszerűen a fogd és vidd módszerrel a Start menün belül mozgathatjuk.

 csoportelnevezés

A 10074-es buildben csodálhatjuk meg először a csempék új animációját, miszerint egy 3D kockához hasonlóan fordulnak körbe, ha frissül a tartalmuk.

A Personalization beállításai közé bekerült a Transparency tiltásának lehetősége, illetve az AutoColor is, ami az asztal háttere alapján állítja be az elsődleges színt számukra (tálcán, értesítési területen stb).

A 10061-es buildtől kezdve a felhasználóknak lehetőségük van a csempéket fogd és vidd módszerrel egyszerűen a tálcára dobni.

 

A Windows Defender-nek az új ikonja a 10061-es buildben debütált, csakúgy, mint a modern design alapján átszabott óra és naptár is, melyet az értesítési területről csalogathatunk elő.

naptár

A 10074-es buildben pedig a hangerőszabályzó is új designt kapott:

hang

Taskbar

A Taskbar is kapott az átlátszóságon/áttetszőségen túl pár kisebb újítást. Ha a Task View gomb felé visszük az egeret, akkor egy apró kis animáció keretében megváltozik az ikonja.

tálcataskbar

A Microsoft lehetővé tette, hogy egy adott alkalmazást vagy ablakot bezárjunk, amíg az úgynevezett Snap Assist módban vagyunk.

snap

Virtuális asztalok

Ezentúl korlátlan számú virtuális asztalunk lehet, s egy-egy új virtuális asztal létrehozásakor a felhasználók egy új animációt csodálhatnak meg.

virtualisasztal

Tablet Mode

A Tablet módot is még tovább optimalizálták és a beállítások között is még több lehetőséget kapunk. Például ha bekapcsoljuk, akkor a tálcán az ikonok közti távolságok megnőnek, hogy érintéssel könnyebben eltaláljuk őket. Alapértelmezés szerint eltünteti a tálcára rögzített programokat tablet módban, de persze ennek kikapcsolására lehetőségünk van. Sőt arra is van lehetőségünk, hogy boot után közvetlenül tablet módba érkezzünk.

 tabletmode

Cortana

Cortana ugyan kishazánkban még mindig nem érhető el, a szerencsésebb régiókban azonban megkapta a zenék felismerését illetve a Help opciót is. A zenék felismerése pontosan úgy működik, mint a jól ismert Shazam esetében.

A Help menü pedig segít a felhasználóknak megmutatni, hogy milyen hasznos funkciókat tudunk Cortana segítségével könnyen elérni, elvégezni.

Újabb design is jár Cortanának, valamint még szorosabb integráció a Start menüvel. Észrevehetjük például, hogy ahogy a Start menü magasságát változtatjuk, Cortana magassága is úgy változik, akár a bal szélső sávot teljes magasságban is elfoglalhatja.

 cortana

Megújult alkalmazások

A legújabb buildben számos új illetve egészen pontosan megújult alkalmazással találkozhatunk. Ezek között megtalálható a Music Preview és Video Preview frissített változata, valamint alapos ráncfelvarrást kapott a News, Sports, Weather és Money előretelepített Microsoft alkalmazások is.

Természetesen az általunk várt legnagyobb dobás az Mail és Calendar appot leváltó Outlook mail és Outlook Calendar, amelyek mind külsőre, mind belsőre megváltoztak (teljesen újak mondhatni), s még rengeteg frissítés vár rájuk funkcionális tekintetben is persze. Kinézetre nagyon kellemesek és vajsimán működnek, s ami nagyon fontos, hogy ezek már univerzális appok, vagyis a Windows Phone 10-es telefonokon is ugyanezt a felhasználói élményt fogjuk visszakapni, amikkel itt találkozunk.

 calendarmail

Beállítások app

A beállítások appban csak kisebb módosítások történtek. Néhány elem sorrendje megcserélődött,

A Personalization/Colors opció alatt érhetjük el, hogy a tálca, Start menü valamint az értesítési sáv is fekete legyen vagy felvegye az általunk használt színt. Illetve a Start menü átlátszósága is itt kapcsolható be illetve ki. (A képen az én beállításaimat láthatjátok, de kísérletezzetek vele egészen nyugodtan, szabjátok minél jobban testre a Windowsotokat ;))

personal

A Privacy beállítások két új almenüt is kapott:

Radios részben állíthatjuk be, hogy bizonyos alkalmazások a bluetooth-t és a Wifi-t automatikusan használhassák, vagy sem.

privacy

Account info – ban pedig megadhatjuk, hogy az alkalmazások hozzáférhetnek-e a nevünkhöz, képünkhöz és esetleg más adatunkhoz is.

privacy2

A korábban Update & Recovery néven ismert menüpont immáron Update & Security néven található meg, ugyanis bekerültek a Windows Defender beállításai is.

 update

További érdekesség, hogy ha a Windows Update> Advanced Options részébe megyünk, akkor egy új menüpontra lehetünk figyelmesek. Van ugyanis egy Choose how preview builds are installed rész, ami minden kétséget kizáróan azt fogja szolgálni, hogy az RTM elérése után is újabb előzetes buildeket kapjanak az önkéntes Insiderek, hiszen mint azt Gabe Aul twitteren is megerősítette, az Insider program nem áll meg, a Windows 10-hez folyamatosan érkeznek hibajavítások és újabb funkciók is, az eddig megszokottól jóval gyorsabb ütemben. Most természetesen még nem tudjuk kikapcsolni azt, hogy Preview buildeket nem szeretnénk kapni, nyilván az RTM eljövetelével lehetőségünk lesz kilépni majd.

advanced

A Network & Internet részhez bekerült a Data Usage, ami a Windows Phone tulajok számára már ismerős lehet. Jelenleg az elmúlt 30 napnyi adatforgalmunkat mutatja meg az alkalmazás, akár alkalmazásokra lebontva is.

network

High DPI support

A Microsoft a magas DPI képernyők támogatását tovább növelte. Immáron lehetőségünk van arra, hogy többmonitoros megoldás esetében a különböző monitorokon különböző DPI-ket állítsunk be. Ez régóta várt megoldás, remélem Ti is legalább annyira örültek ennek mint én [Szimbólum] Kipróbáltam, tényleg teljesen jól működik. ;)

Windows Spotlight

Egy teljesen új funkció is bekerült, amely a Lockscreenen tűnhetett fel a szemfülesebbeknek, s ami egy teljesen egyedi élményt nyújt a felhasználók számára. Ha a Windows Spotlightot bekapcsoljuk, akkor időnként új hátteret kapunk, s megkérdi a gép, hogy tetszik-e ez nekünk, vagyis hogy következőleg is valami hasonlót adjon vagy esetleg teljesen mást. Ezen kívül érdekesség, hogy ha például azokban a régiókban, ahol Cortana elérhető, s a felhasználó nem használja, akkor a záróképernyőn menüpontokban megjelennek olyan dolgok, melyek az alapvető funkciókat mesélhetik el, ha a részletekre kattintunk. Egyszóval azt szeretnék, ha az emberek tényleg minden funkcióját használnák a Windows 10-nek, és saját maguk tapasztalnék meg, hogy az ú munkájukhoz, mindennapjaikhoz melyik a leghasznosabb funkció.

  lockscreen

Jó hír azoknak, akik már nagyon várták a korábbi buildekben, ugyanis lecserélésre került a Lomtár ikon is, új designt kapott. Remélhetőleg, többetek tetszését is elnyeri majd.

 lomtár

Látható tehát, hogy a Windows 10 build 10074 –es verzióra frissítve rengeteg újdonságot kaptunk. Ha jól megnézzük a 10074-es build asztalának jobb alsó sarkát, láthatjuk, hogy a Technical Preview Insider Preview-re módosult.

windowsinsider

Szólj hozzá!

komment