10041 és 10049 – hosszú szünet után dupla élvezet

Kedves Olvasók! Utoljára január végén kaptunk mi, türelmetlen Insiderek előzetest a Windows 10-ből, így közel két hónap elteltével az egész online közösség napról napra kiéhezettebben és egyre türelmetlenebbül várta az új buildet. Március közepe után picivel végül meg is kaptuk a nekünk járó, jól megérdemelt buildet, mely a 10041-es verziónál jár jelenleg. Nézzük meg, mit is érdemes tudni az új buildről.

 

Az új build a Fast és Slow ring tagjainak egyaránt elérhető már. ISO formájában is közkinccsé tette már a Microsoft, így aki le szeretné tölteni, az itt nézzen szét: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso-update-1503

 

A 10049-es frissítés jelenleg csak a Fast ring résztvevőinek érhető el, így külön ISO formájában nincs lehetőség letölteni azt.

 

A közelmúltban rengeteg “panasz” érkezett a Microsoft felé, miszerint az Insiderek gyakoribb buildeket szeretnének látni, akkor is, ha esetleg több bug van benne mint az előzőben, vagy több dolog nem működik, ami az előző verzióban igen. Többek között ennek is köszönhető, hogy alig több mint egy héttel a 10041-es build után a 10049-es build is megérkezett.

 

Amennyiben valaki ezt a kockázatot nem szeretné bevállalni, azoknak ajánlom, hogy a Windows Update beállításaiban állítsák át magukat a Slow ringer- Ezt a következő útvonalon tehetik meg:Settings > Update & recovery > Advanced options:

 

 

Ahogy már az Insiderek megszokhatták, természetesen az újdonságokkal együtt pár újabb hibát is el kell viselnünk. Nézzük meg, hogy melyek ezek.

 

Ismert hibák a 10041-es és 10049-es buildben

 

 • Néhány esetben előfordulhat, hogy a felhasználónév/jelszó páros beviteli mező nem jelenik meg.
 • Lehetséges zárolni az eszközünket a telepítés ideje alatt. Amennyiben így teszünk, fizikai újraindításra lesz szükségünk. Megoldás, hogy ne lockoljuk a gépünket telepítés közben (kinek jut amúgy ilyen az eszébe?:))
 • Számos hiba van a könnyű kezeléssel kapcsolatban, amely megnehezíti 3rd party alkalmazásokban a Narrator használatát például. Ezen felül a nagyító működése során is előfordulhat, hogy a rendszer nem válaszol.
 • Néhány alkalmazást a Beta áruházban nem lehet telepíteni vagy frissíteni licenszelési probléma miatt.
 • A 10041-ben és a 10049-es buildben is a Mail, Calendar, és People appok nem működnek a Beta Store licenszelési problémája miatt. Ha használni szeretnénk őket, akkor a következők szerint kell eljárnunk:
  • Adminként nyissunk meg egy powershell-t
  • Írjuk be a következő parancsot: Get-appxprovisionedpackage –online | where-object {$_.packagename –like “*windowscommunicationsapps*”} | remove-appxprovisionedpackage –online
  • Telepítsük újra a Mail, People és Calendar alkalmazásokat a régi Store-ból(zöld csempe)
 • Új virtuális asztalok létrehozása utána fekete vagy hiányzó miniatűrökkel szembesülhetünk
 • A záróképernyőn a magas DPI-s eszközök esetében túl nagyok a betűk
 • Jelenleg alapértelmezés szerint ki van kapcsolva a Tablet Mode-ra váltásról történő értesítés. Természetesen aki szeretné, a beállításokból visszakapcsolhatja.
 • Az érintő billentyűzet nem jelenik meg a bejelentkező képernyőn, ha a Narrator be van kapcsolva.
 • Néhányan olyat tapasztalhatnak, hogy a frissítések telepítéséhez újraindítást kér a rendszer. Még akkor is, ha nincs is frissítés.

 

 

 

Most pedig nézzük az újdonságokat

 

Az alább felsorolt újdonságok a 10049-ben találhatóak meg, de legnagyobb részük már a 10041-es builddel debütált.

 

Javított Start menü: A 9926-os buildben mutatkozott be az XAML-alapű Start menu, amin tovább finomítottak és újabb funkciók is bekerültek. Átlátszó lett a Start menu, az All Apps menüpont érintőkijelzőn is könnyebben kezelhető, valamint a Drag&Drop funkció az All Apss és Most Used apps nézetből is működik, amennyiben ki akarunk tűzni egy alkalmazást.

 

Javítások a Virtuális Asztalok területén: Elérhetővé vált az Insiderek által várt legfontosabb funkció, miszerint az egyes virtuális alkalmazások között képesek vagyunk most már egyszerűen drag&Drop-al a megnyitott alkalmazásokat az egyik virtuális asztalról a másikra dobni. Valamint ha egy ablakot a jobb alsó sarokban lévő ‘+’ jelre húzunk, akkor automatikusan létrehozunk egy új virtuális asztalt és az adott alkalmazást oda is teszi nekünk a rendszer. Mindezt egyetlen mozdulattal. Bevezetésre került az úgynevezett “szűrt” tálca is, vagyis csak az adott virtuális asztalon futó alkalmazások jelennek meg. Az Alt-TAB billentyűkombináció hatására is csak az adott asztal alkalmazásai jelennek meg.

 

Cortana több országban elérhetővé vált az Asztalon: Cortana immáron elérhető Kínában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban is az USA-n kívül. Új funkciókat nem kapott, leginkább motorháztető alatti javítások és optimalizálások történtek. Magyar nyelven sajnos továbbra sem érhető el.

 

Új hálózati lehetőségek felugró menüben: Sokan panaszkodtak arra, (véleményem szerint teljesen jogosan) hogy ha az elérhető wifi hálózatokat akarjuk kilistázni, akkor a felugró menu helyett megnyílik nekünk külön ablakban a beállítások és ott tudunk hálózatra csatlakozni. Hallgattak a felhasználóknak, s jelenleg már ismét a gyorsabban, könnyebben elérhető verziót tartalmazza a Windows 10 előzetese. A kinézet nem végleges, még egyértelműen változni fog.

 

 

Javítások a Photos alkalmazásban: A frissített élőcsempe a Photos alkalmazás esetében a OneDrive-on tárolt képeket is tartalmazza, korábban csak a gépen tároltak között váltogatott. Bekerült a RAW a támogatott fájlformátumok közé. Billentyűkombinációkat is támogat most már az alkalmazás, így használjátok bátran a Tab-ot, nyilakat, page up/down gombokat. A következő hetekben újabb billentyűkombinációk kerülnek bele az alkalmazásba, s ha van valami olyan, amire igazán nagy szükséged lenne, akkor azt jelezd a Feedback appon keresztül.

 

 

 

Megújult szöveges beviteli felület: A kézírás beviteli felületének kinézetén is csiszoltak, valamint a legfontosabb funkciók gombjai kikerültek, meggyorsítva ezzel az elérésüket.

 

 

Kísérletezés a zárképernyővel: Az Insiderek észrevehették már, hogy időnként újabb és újabb záróképernyők jelennek meg, anélkül, hogy bármit is módosítottunk volna. Illetve a jelenlegi buildbe az óra mellett egy kis ló sakkfigurát is észrevehettek néhányan. Aggodalomra semmi ok, a fejlesztők számára visszajelzést ad a kis sakkfigura, illetve a különböző záróképernyőképekkel a Microsoft kísérletezik. Az USA-ban vagy akár Franciaországban pedig olyat is láthatnak, hogy “Welcome to the Windows Insider Program”.

 

Újdonságok a Windows Insider programban

 

A Windows insider illetve Feedback alkalmazásokban is változásokat eszközöltek a visszajelzések alapján.

 

A Windows Feedback app most már képes leválogatni a visszajelzéseinket, sőt akár a javaslatainkat és az általunk jelentett problémákat is. A “Me Too” a keresési eredményekben is feltűnik, így még gyorsabban tudjuk mi is az adott hibát megerősíteni vagy +1 szavazattal élni az adott javaslat iránt. Az alkalmazás is gyorsabb lett, az egyes funkciók közötti töltési idő is jelentősen csökkent, valamint a keresési eredményt is sokkal gyorsabban listázza ki nekünk.

 

 

Az Insider Hubban még több információ került bele az Insider stats menüpontba. Valamint a Saját statisztikánkon kívül érdemes az appot időnként felkeresni, hiszen fontos és hasznos információkat, új híreket és hasznos tippeket/tanácsokat is találhatunk akár benne.

 

 

 

 

Megújult akkumulátor információk:

 

Jobb alsó sarokban lévő akkumulátor ikonra ha kattintunk a hordozható eszközök esetében, akkor egy új, modern stílusjegyeket magában hordozó felülettel szembesülhetünk. Ez az apró kis újítás a 10049-es build-ben volt először megtalálható. Valószínűleg ez is még kezdetleges állapot, mind funkcionális, mind pedig grafikai tekintetben.

 

 

 

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig beszéljünk a 10049-es build legnagyobb dobásáról, ami nem más mint a Microsoft vadonatúj böngészője, a Project Spartan.

 

Project Spartan:

 

Már egy jó ideje tudunk arról, hogy a Microsoft legújabb böngészője javában készül, teljesen új motorral a nulláról megírva, számos új funkcióval is. Végre a Windows Insiderek számára is elérhetővé tették az első tesztverziót, ami természetesen még számos funkciót nem tartalmaz, de végre itt van és kipróbálhatjuk.

 

Az új motor mellé teljesen megújult GUI is társul, amely sokkal könnyebben kezelhető már most is érintőkijelzőn is. A Beállítások menüje még szegényes, természetesen számos funkció és beállítási lehetőség fog még az elkövetkezendő hetekben/hónapokban bekerülni. Viszont már most is külön állítható a Flash ki-be kapcsolása, valamint a korábbiaktól eltérően alapértelmezés szerint a Do Not Track funkció most nincs bekapcsolva, ezt azonban könnyedén megtehetjük.

 

 

Fontos újítás, hogy az úgynevezett olvasó mód integrálásra került, ami a Windows Phone tulajdonosoknak nem akkora újdonság, s jól tudják, hogy hosszabb cikkek elolvasása esetében mennyivel kellemesebb élményt nyújt mint a gyári weboldal. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a címsor jobb szélén található kis könyvecske ikonra kattintanunk.

 

 

Az új böngészőbe Cortana is integrálódik,a keresésben illetve akár előre megjelenített találatokban segít nekünk. Például ha az időjárásra vagyok kíváncsi, akkor elég csak elkezdenem gépelni, s Cortana máris megjeleníti azt számunkra, anélkül, hogy egyetlen weboldalt megnyitnánk:

 

 

Cortana még nagyobb dobása azonban abban rejlik, hogy képes less arra, hogy az összes fontos infót összegyűjtse számunkra egy weboldalról. Legyen az egy étterem vagy akár hotel. Ez a funkciója még pre-alfa állapotban van jelenleg, azonban már így is van olyan weboldal, ahol ez kitűnően demonstrálható. Ha ilyen weboldalt találunk, akkor Cortana kis kör alakú ikonja megjelenik a címsor jobb szélén, majd egész egyszerűen csak rákattintunk, és minden ott less előttünk rendszerezett, letisztult formában.

 

Cortana mutatni akar nekünk valamit, kattintsunk hát rá bátran:

 

 

Ugye mennyivel egyszerűbb lenne ez, mint ahány weboldal, annyiféle elrendezés és logika? J

 

 

Cortana sajnos jelenleg kishazánkban még nem elérhető, de remélem egyszer eljön a nap, amikor egy új étterem felkeresése előtt csak megnyitom a „Project Spartan” böngészőmet a telefonomon, a Skype segítségével felhívom esetleg őket, vagy megkérem Cortana-t, hogy foglaljon 2 főre holnap este 8 órára asztalt. ;)

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig beszéljünk az úgynevezett Webnote funkcionalitásról. Ez nem más, mint hogy egy adott weboldalt telerajzolhatunk, tele kommentelhetünk és megoszthatunk másokkal. Elküldhetjük a másiknak akár emailben is, aki ugyanúgy fogja látni/megnyitni az adott weboldalt, ahogy mi azt kipingáltuk, ugyanakkor a rajta lévő linkek és egyéb hivatkozások azok teljesen úgy fognak működni, ahogy azt az eredeti weblap esetében elvárjuk. Szóval nem, nem csak egy szimpla screenshotról van szó, még mielőtt valaki ezt gondolná. Roppant ötletes és hasznos funkció véleményem szerint, használjátok Ti is bátran.

 

 

 

 

FONTOS!!!

 

A 9841, 9860 és 9879-es buildek támogatása április 15-én lejárt, s április 29 után nem fogtok tudni ezekkel a rendszerekkel bebootolni. Így ha egészen véletlen van még köztetek olyan aki esetleg nem frissítette volna valamelyik tesztgépét, az tegye meg minél hamarabb

 

Hamarosan remélhetőleg új build fog felbukkanni nekünk, Insidereknek, amelyben még több újdonságot less lehetőségünk kipróbálni. Maradjatok velem, ugyanis még rengeteg meglepetés vár rank a Windows 10 megjelenéséig.


Pótor Zsolt

Szólj hozzá!

komment